Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topná sezona se blíží. Měli jste celé léto radiátory zavřené? V zimě nemusí fungovat

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Počasí venku na blížící se podzim a zimu rozhodně neukazuje. Přesto je právě nyní ten nejlepší čas se na ni začít připravovat. Pokud totiž patříte k těm, kteří radiátor po zimě vypnou a celé léto na něj nesáhnou, může se dost dobře stát, že si v zimě vůbec nezatopíte.

Ať už máte doma kotel, nebo ústřední topení v celém baráku, s největší pravděpodobností topení ovládáte pomocí termostatických hlavic na vašem radiátoru. Ty velká část lidí na léto "vypne" otočením kolečka na nulu a více se o ně nestará. To je ale ta největší chyba, jakou lze udělat.

Předně je dobré si uvědomit, že topení jako takové se vypnout nedá. Symbol sněhové vločky na termostatu neznačí, že je topení vypnuté, ale že se nachází v nemrznoucím režimu. Pokud by totiž teplota v místnosti klesla pod 8 stupňů, radiátor sám zatopí, aby nedošlo k jeho zmrznutí.

Podstatné ale není ani tak to, co je na termostatické hlavici topení, jako to, co je pod ní. Tam se totiž nachází regulace otopné soustavy, což je v praxi ventil s pružinou, která reguluje přítok a odtok vody do radiátoru.

Pokud je topení nastaveno celé léto takzvaně na nule, pružina celou dobu stlačuje regulační tyčinku dovnitř a tím ji poškozuje. V zimě se pak může stát, že když termoregulační hlavicí otočíte na vyšší stupeň, abyste si zatopili, nestane se nic, protože se ventil zasekne.

V tu chvíli je potřeba celou hlavici odmontovat a tyčinku ručně vytáhnout. To nemusí být u některých typů radiátorů v době, kdy v nich proudí horká voda, dvakrát bezpečné.

Odborníci proto radí nechávat během léta topení zapnuté na nejvyšším stupni. Rovněž doporučují během předsezónní údržby radiátory zkontrolovat pohledem, jestli nejsou někde rezavé a nevytečou.

Témata:  domácnosti energetika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy