Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platforma ČSSD vyzývá k mobilizaci voličů, představila hlavní politická témata

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Sociální demokracie by jako vládní strana měla na celostátní úrovni řešit problematiku chudoby či exekucí, v komunální politice sucho nebo dopravní infrastrukturu. Shodla se na tom v pátek v Jihlavě platforma Zachraňme ČSSD. Zároveň vyzvala voliče, aby v komunálních volbách posuzovali konkrétní práci kandidátů ČSSD na jednotlivých radnicích. Nenesou totiž odpovědnost za nynější tristní stav ČSSD a mohutný propad preferencí na celostátní úrovni, napsal ČTK bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek s odkazem na výstupy jihlavského setkání.

Platforma podle Haška přijala také interní závěry k budoucnosti ČSSD, zejména náměty k nutným krokům po podzimních volbách. Předloží je politickému grémiu ČSSD a členské základně k vnitřní diskusi.

Podle Haška do Jihlavy dorazila asi stovka příznivců platformy. "Téměř tříhodinová diskuse byla místy bouřlivá, ale věcná. Dotkla se ještě zpětně vstupu do vlády, práce našeho vedení, ministrů a zákonodárců, hlavní část diskuse se zaměřila na komunální a senátní volby, a zejména na budoucnost ČSSD," popsal Hašek.

Platforma vyzvala k mobilizaci členské základny ČSSD a sympatizantů a voličů sociální demokracie a navrhla konkrétní prioritní témata pro ČSSD jako koaliční vládní stranu. Je mezi nimi také zásobování pitnou vodou včetně regulace její ceny nebo podpora státu při budování obecních bytů.

Na jednání v Jihlavě vystoupili například místopředsedové ČSSD Jiří Zimola a Jana Fialová nebo hejtmani Ivana Stráská a Jiří Běhounek. Zdravici zaslal také prezident Miloš Zeman. Pochválil v ní ČSSD za volbu nového vedení a vstup do vlády, k obnově někdejší síly ale strana podle něj potřebuje "výkonný motor".

"A tím může být právě vaše platforma, která klade důraz na návrat k tradičním hodnotám a normálnímu občanovi. Proto by bylo skvělé, kdyby byla v rámci ČSSD přijímána pozitivně a její členové nebyli předmětem malicherných vnitrostranických půtek," uvedl Zeman. Zdravici platforma zveřejnila na své facebookové stránce.

Další setkání plánuje platforma po podzimních volbách, uvedl Hašek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Michal Hašek EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.