reklama

Před několika dny se v Praze demonstrovalo na podporu postoje maďarského premiéra Viktora Orbána k migraci. Akce se kromě několika desítek lidí zúčastnili i politici napříč stranami. Reagovali tak na fakt, že Evropský parlament schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot EU.

„Foldyna, Klaus ml., Doubrava, Okamura, Kohlíček... Ví tahle sestava, že Orbán (na rozdíl od německých a rakouských politiků) stále vyzývá ke zrušení Benešových dekretů? Za to taky demonstrují?“ rýpnul si do přítomných zástupců ODS, ČSSD, SPD i KSČM předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„To je skvadra...“ přidal se europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Tím ale Kalouskova kritika v souvislosti s Orbánem nekončí. „Kdyby autokraté jako jsou Andrej Babiš a V. Orbán, neměli migraci, museli by si ji vymyslet. Bude-li jim EU vyčítat jakoukoliv nedemokratickou prasárnu, která je v rozporu s přístupovou smlouvou, budou ječet, že to je trest za migrační politiku. A budou demokracii demontovat dál,“ postěžoval si na sociálních sítích Kalousek.

Maďarská pravicová vláda premiéra Orbána patří k nejtvrdším odpůrcům imigrace do Evropské unie. Na jižních hranicích nechala postavit plot, aby zabránila nelegálnímu pronikání migrantů do země. Budapešť se podobně jako ČR či Polsko odmítla podílet na programu přerozdělování žadatelů o azyl mezi unijními zeměmi podle stanovených kvót.