Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby jsou pro ČSSD debakl. Plzeňský hejtman tvrdě sepsul své kolegy

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) označil volební výsledek ČSSD za pořádný debakl. Voliči podle něj nechtějí jen plané sliby, ale lídry, kteří oslovují svými myšlenkami pro rozvoj země. ČSSD nyní čeká dlouhá reformní cesta, uvedl dnes na facebooku. Bernard, stejně jako další přední představitelé ČSSD v kraji, patří k kritikům účasti ČSSD v současné vládě. Strana se podle jeho opakovaných vyjádření měla po neúspěšných sněmovních volbách stáhnout do opozice a řešit své vnitřní problémy.

V Plzeňském kraji ČSSD současných starostů ve větších městech neuspěla. V Plzni, kde měli sociální demokraté primátora, skončila šestá ze sedmi postupujících stran. Získala 6,41 procenta hlasů a z dosavadních deseti mandátů klesla na tři v zastupitelstvu se 47 členy. I tak patří plzeňský výsledek mezi krajskými městy v ČR k lepším. V některých krajských městech se sociální demokraté do zastupitelstev vůbec nedostali.

Nevyhráli ani dosavadní starostové ČSSD ve velkých plzeňských obvodech Lochotín, Doubravka a v centrálním obvodu. V Tachově ČSSD ztratila dlouhodobou dobrou pozici. Skončila na čtvrtém místě s 13,11 procenta hlasů a třemi křesly z 21. Lídra ČSSD a starostu Jiřího Stručka navíc přeskočil kandidát z desátého místa, takže do nového zastupitelstva se starosta vůbec nedostal.

"Byl to debakl a pořádný. Nemá cenu si nic nalhávat. Přitom postup léčby nebyl tak náročný. Držet se základních mantinelů svoboda, demokracie, solidarita a prosperita," uvedl Bernard. Namísto toho se ale podle něj představitelé sociální demokracie v zemi nedrželi svých tradičních hodnot.

"Tu jsme z toho rudli, proháněli se s motorkářským gangem z divokého východu, nechávali jsme se obdivovat východními trolly na facebooku a tancovali hradní častušku, občas někdo zhnědnul a s vervou se pustil do cikánů a jiných nepřizpůsobivých individuí, obdivoval se autoritářským vůdcům a dštil síru na tu prokletou Evropskou unii. Prostě, aby se v tom čert vyznal, natožpak chudák volič," napsal hejtman.

Program pro zemi není podle něj vymyslet jak obrat státní rozpočet o "něco zadarmo". Žádnou politickou stranu nemohou dnes představovat pouze aparátčíci a kryptokomunisté. "Lidé vyžadují lídry, za kterými něco je a kteří oslovují svými myšlenkami pro rozvoj této země. Žádné rychlé a jednoduché řešení pro sociální demokracii nyní neexistuje. Je před námi dlouhé období reformní a mravenčí práce," uzavřel Bernard.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Komunální volby Josef Bernard

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.