Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou jednat společně

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Piráti, Praha Sobě (PS) a koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) začnou ve třech společně vyjednávat o programu možné budoucí koalice v metropoli. Poprvé se strany sejdou ve středu. Nepůjde ještě o domlouvání koalice, ale vyjednavači budou diskutovat o programech stran. ČTK to řekli zástupci vyjednávacích týmů Praha Sobě a Spojených sil pro Prahu. Piráti už deklarovali, že dávají přednost této podobě koalice. Volby v Praze vyhrála ODS, Piráti byli druzí, třetí skončila Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu.

"Sám jsem dnes několikrát mluvil s jedním z vyjednavačů Spojených sil, Petrem Hlubučkem, a potvrdil mi, že zahájíme trojstranná jednání. Ve středu nebo ve čtvrtek se se Spojenými silami a Piráty sejdeme nad programy a budeme hledat průniky," uvedl lídr PS Jan Čižinský.

Trojstranné jednání ČTK potvrdil také Hlubuček. "Položíme na stůl tři programy a kde budou sporná místa, tak ta vyřešíme," řekl Hlubuček.

Podle jednoho z vyjednavačů Spojených sil pro Prahu a nynějšího radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) nepůjde o schůzky, na kterých by strany domlouvaly přímo vznik koalice. "Bude to čistě o porovnávání programů. Pro konkrétní témata následně vzniknou jednací týmy," řekl Wolf.

Lídr Pirátů Zdeněk Hřib dnes po odpoledním jednání se zástupci ANO řekl, že pro Piráty je stále preferovanou koalice s výše zmíněnými dvěma subjekty. Piráti dnes předložili TOP 09 a STAN a PS nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostaly po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora.

Volby v Praze vyhrála ODS, v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.

Témata:  Praha Komunální volby Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.