reklama

"Náš senátorský klub měl realistická očekávání. To, že posílil o jednoho nového senátora, odpovídá realitě. Osobně se neztotožňujeme s takovým prohlášením, že hnutí ANO senátní volby neumí," uvedla Hamousová, aniž Babiše jmenovala. Je podle ní třeba vyhledat jako kandidáty vhodné osoby a osobnosti s lidským a pracovním kreditem, které jsou spojeny s konkrétním regionem.

Babiš po volbách řekl, že ANO dopadlo "mizerně". "Ale upřímně to pro mě není nic moc nečekaného, počítal jsem s tím... Senát prostě neumíme," prohlásil.

Jediným zvoleným kandidátem ANO byl na Šumpersku ředitel nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek, zbylých devět finalistů hnutí neuspělo. Lidé volili v 27 obvodech.

Senátní volby letos vyhrála ODS. Ve finále získala deset senátorů, STAN čtyři, nezávislí kandidáti tři včetně diplomata a bývalého prezidentského kandidáta Pavla Fischera. Už v prvním volebním kole letošní obměny třetiny senátorů byli do horní komory zvoleni nově někdejší prezidentský kandidát a bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš (za STAN), opětovně pak zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Zbývajících sedm z 27 křesel po jednom obsadili uchazeči za ČSSD, Piráty, KDU-ČSL, TOP 09, hnutí Ostravak a Senátor 21 a další z prezidentských adeptů Marek Hilšer v čele svého hnutí.