Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Vojtěcha Filipa? KSČM začala řešit volební debakly

Existuje ve straně zdravá sebereflexe? Zatím to spíše vypadá, že ani její náznaky.
Existuje ve straně zdravá sebereflexe? Zatím to spíše vypadá, že ani její náznaky.
Foto: Facebook

Výkonný výbor KSČM začal dnes ráno v pražském sídle strany diskutovat o příčinách neúspěchu v nedávných komunálních a senátních volbách. V sobotu se mimořádně sejde také širší vedení - ústřední výbor. Předseda strany Vojtěch Filip čelí kritice i několika výzvám k rezignaci, sám ale půl roku od volebního sjezdu odstupovat nehodlá. Poslanec a bývalý místopředseda komunistů Jiří Dolejš před dnešním jednáním novinářům řekl, že KSČM potřebuje modernizaci a omlazení, které ale nelze provést zbrkle. Zatím nevidí osobnost, která by vedení strany mohla převzít.

Volební výsledky označil Filip už dříve za zklamání, výzvu k odstoupení ale považuje za irelevantní. I přes ztráty 1200 zastupitelů podle něj komunisté dopadli lépe než řada stran včetně Pirátů či TOP 09. Navíc cítí podporu z regionů. Jeho nejsilnějším kritikem je Josef Skála, který proti němu v dubnu kandidoval na předsedu, po neúspěchu ale na jiné funkce ve vedení nekandidoval a není ani členem ústředního výboru KSČM.

I Dolejš se přiklání k výměně vedení, protože staré struktury modernizaci nezajistí. Změna podle něj ale nesmí být unáhlená, ale dobře připravená. Soudí, že komunistům převzalo část levicových voličů vládní hnutí ANO, protože slyší na jeho program. Časem se podle něj ovšem ukáže, že premiér a předseda ANO Andrej Babiš není schopen své sliby splnit.

Špičky KSČM by měly dnes a v sobotu také zhodnotit dosavadní působení menšinové vlády ANO a ČSSD, která získala důvěru jen díky toleranci komunistů.

KSČM v obecních volbách ztratila mandáty napříč republikou. Poprvé od revoluce například přišla o zastupitele v hlavním městě. Komunisté už také nemají zástupce v horní komoře Parlamentu, letos ztratili svůj jediný senátorský mandát.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy