Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za přestupky odebírat lidem dávky? Vládě se návrh ODS nezamlouvá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

S návrhem na odebírání dávek v hmotné nouzi na čtvrt roku za tři závažné přestupky opoziční ODS u vlády hnutí ANO a ČSSD zřejmě neuspěje. Kabinet by měl zaujmout k předloze na středeční schůzi podle podkladů záporný postoj mimo jiné kvůli obavě, že by mohla vést k nárůstu počtu majetkových trestných činů a přestupků. O novele rozhodnou zákonodárci.

O příspěvek na živobytí nebo doplatku na bydlení my měli podle návrhu ODS přijít lidé kvůli opakovanému rušení nočního klidu, krádežím a výhružkám nebo ublížení na zdraví. Půl roku by byli bez dávek pachatelé pravomocně odsouzení k podmíněnému trestu a až rok lidé, kteří čekají na nástup do vězení. "Návrh není koncipován jako trest, ale naopak má za cíl problematické příjemce dávek maximálně motivovat a fungovat i preventivně," napsali poslanci ODS v důvodové zprávě.

Kabinet ale takové zdůvodnění podle předběžného stanoviska pro zákonodárce zpochybní. "Systém pomoci v hmotné nouzi sám o sobě představuje jeden z nástrojů prevence kriminality, neboť pomáhá zajistit základní životní potřeby osob, aniž by se tyto musely uchylovat k páchání přestupků či trestné činnosti. Vláda je proto toho názoru, že navržená právní úprava by měla právě opačný efekt, než který je sledován předkladateli," stojí v podkladu, který by po schválení měla dostat poslanci.

Ministři zřejmě upozorní také na to, že někteří podmíněně odsouzení lidé by se ocitli v existenční nouzi. Byli by na tom hůře než vězni, kterým poskytuje základní potřeby stát.

Poslanci ODS navíc chtějí v novele upřesnit také navázání dávek na školní docházku dětí. Pokud rodiče potomky do školy neposílají, mohou jim úřady práce podporu státu ale odebrat už nyní. Podle občanských by se porušování povinné školní docházky mělo evidovat stejně jako ostatní přestupky. Úřady by informace o nich mohly sdílet, takže by se o přestupcích klientů dozvídaly automaticky.

Témata:  sociální dávky vláda přestupky ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy