reklama

Útok se odehrál dnes kolem 11:20 SELČ. Zemřel rotný T. P., ročník 1976. "Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám," uvedla armáda. Rodiny vojáků byly informovány, mají k dispozici vojenské psychology.

O útoku informovala i Severoatlantická aliance, která uvedla, že na spojenecké síly zaútočil afghánský voják a jednoho vojáka NATO zabil a další dva zranil. NATO ale neupřesnilo, jaká byla národnost obětí.

Ke zranění pěti českých vojáků došlo v Afghánistánu i minulý týden. Jeden z nich byl zraněn vážně. Těžce zraněný muž byl v Afghánistánu dvakrát operován, do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne. Atentátníci tehdy zaútočili v okolí základny Bagrám automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků.

Na začátku srpna pak zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Trojice zemřela během ranní pěší hlídky nedaleko základny v Bagrámu, když se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný útočník. K útoku, při němž byli zraněni dva afghánští a jeden americký voják, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace.

Vedle Bagrámu a Kábulu působí české jednotky také v provinciích Herát a Lógar na základě rozšíření mandátu pro mise, schváleného českým parlamentem letos v červnu, uvedla dnes armáda. V Herátu a Lógaru čeští vojáci pomáhají s výcvikem afghánských ozbrojených složek.