Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výslech novomanželů kvůli hostině? Finanční úřady by mohly být vlídnější, připustila Schillerová

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Foto: MFCR

Finanční úřady by mohly lépe formulovat výzvy k poskytnutí informací. Jejich tón by mohl být vlídnější a poučení ve výzvě by mohlo být srozumitelnější. Ve Sněmovně to dnes řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Odpovídala na interpelaci poslance ODS Vojtěcha Munzara v případě výzvy, kterou poslal finanční úřad novomanželům a chtěl znát detaily jejich svatební hostiny, například počet hostů nebo způsob placení.

Postup finančních úředníků v této kauze a při kontrolách dalších svatebních hostin byl jedním ze zdrojů kritiky na hlavu generálního ředitele finanční správy Martina Janečka, který se rozhodl k 27. prosinci svou funkci opustit.

"Místo, kde jednoznačně vidím prostor pro zlepšení, a to nejen ve vztahu k výzvám určeným svatebčanům, je samotná formulace podobných výzev," řekla ministryně.

"Domnívám se totiž, že citlivým a adresným přístupem k určeným osobám lze v konečném důsledku dosáhnout daleko lepších výsledků i vzájemné spolupráce," dodala. Poznamenala však, že správce daně nemůže rezignovat na kontrolu poplatníků, kteří podnikají v různých odvětvích, například těch, které veřejnost vnímá jako citlivější.

"Specifičnost těchto odvětví ale může zohlednit při samotné komunikaci s dotčenými osobami, a volit přívětivější tón, než je běžným standardem úřední korespondence," soudí. Řekla, že podle jejích zkušeností z finanční správy působí sdělení jazykem zákona chladně a nejednoho adresáta může zmínka o pokutě znepokojit.

Poslanec Munzar se na ministryni písemně obrátil v souvislosti s medializovaným případem, kdy úřad v Přerově požádal novomanžele, aby mu sdělili například místo konání svatební hostiny, počet hostů a jak novomanželé za hostinu zaplatili. Ministryně Schillerová mu odpověděla, že úřad měl právo tyto informace požadovat a svatebčané byli osobami povinnými tyto údaje poskytnout.

Server Podnikatel.cz však v říjnu uvedl, že Finanční úřad pro Olomoucký kraj si z několika matričních úřadů vyžádal informace o svatbách a na základě těchto údajů rozeslal výzvy o poskytnutí údajů o svatební hostině téměř stovce novomanželských párů. Janeček v reakci na to nařídil v olomouckém finančním úřadu kontrolu, ke které ho ministryně vybídla.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) daně Alena Schillerová

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.