Lovci v uplynulém mysliveckém roce, který skončil koncem letošního března, odlovili meziročně o 43 procent více divokých prasat, bylo jich skoro 230.000. O 18 procent na 26.729 naopak klesly odstřely zajíců, uvádí myslivecká statistika. Důvodem je to, že jejich počty klesají, protože jim ubývá přirozená ochrana, třeba remízky.
Martina Novotná z Českomoravské myslivecké jednoty odhaduje, že letos se počty zastřelených divočáků sníží, což ukázaly i veterinární statistiky za pololetí. Podle ní však myslivci stačí pokrýt poptávku zvěřinových závodů.
Podle Lukáše Volfa, nákupčího zvěřiny jednoho z největších zpracovatelských závodů Bidfood, byly loni výkupní divočáků ceny nízké. Stát vyplácel několikatisícové zástřelné, cena za kilogram divočáka tak klesla ze 40 korun na začátku sezony na deset korun, kvůli přebytkům na trhu. Letos se výkupní cena pohybuje mezi 20 a 30 Kč.
"Loni byl vysoký odlov a továrny byly přeplněné divočáky, ale v letošním roce tomu tak není, situace je stabilní. Naopak mám pocit, že divočáci loňský rok dostali 'zabrat'. A i my pociťujeme ve výkupu, že divočáků je spíše méně," řekl ČTK Volf.
Podle něj mají restaurace, ale i školní jídelny nebo nemocnice stále větší zájem o maso z volně žijících zvířat. "Zvěřina se stává třešničkou na dortu ve vrcholové gastronomii, je to přírodní produkt s vysokou dietetickou a etickou hodnotu," vysvětlil.
Firmě se v posledních letech prodeje zvěřiny zvyšují o 15 až 20 procent, větší zájem je od srpna do ledna až února. Nedostatkovým zbožím se však stávají zajíci, což potvrzuje i Novotná. Podle Volfa nemají kvůli ubývajícím remízkům úkryt před svými přirozenými predátory, jako jsou právě i přemnožená divoká prasata. "Měli bychom velký zájem,jako zpracovatelé zvěřiny, ale není tu subjekt, který by byl schopen dodat 1000 zajíců za sezónu," dodal.
Největším dodavatelem zvěřiny jsou podle něj kromě myslivců státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR. Firma prodává kromě divočáků také mufloní maso, daňky, jeleny evropské a sika, srnce, bažanty a kachny divoké.
Zvěřinových závodů je v ČR 103, v posledních letech jich podle údajů veterinářů mírně přibylo. Pouze na zvěřinu se jich ale orientuje podle Petra Majera ze Státní veterinární správy kolem 40 procent.
Většinu ulovených divočáků přitom spotřebují sami myslivci, řekl ČTK dále Majer. Lovci veterinářům musí posílat informace o odlovených kusech, protože se vyšetřují na parazita svalovce. Do zvěřinových závodů šlo loni 19 procent ulovených prasat, letos zatím 14 procent.
Odlovy daňků loni podle mysliveckých statistik vzrostly o 13 procent na 23.069 kusů, u muflonů o procento klesly na 9400 kusů. Bažantů loni lovci odlovili meziročně o čtyři procenta méně, tedy 451.457, jelenů evropských 27.878 se sedmiprocentním nárůstem a jelenů sika 17.106, přičemž počet odlovených kusů vzrostl o šest procent.
Související
2. března 2023 12:12
14. června 2022 16:15
28. března 2022 12:22
9. února 2022 11:04
16. listopadu 2021 16:53
29. května 2021 13:39