reklama

Až do 21:30 se na pódiu podle pořadatelů vystřídá 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Program začal kolem 16:30 vystoupením Pražského výběru. K přítomným už promluvil například Lex Paulson, autor volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se podílel také na kampani někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

Shromážděným lidem řekl, že přináší pozdravy z Ameriky, ale nemyslí tím pozdrav od Bílého domu Pražskému hradu, ale pozdrav jednoho svobodného člověka druhému. Součástí akce se stal i happening, kdy si lidé připomněli listopadové události roku 1989 cinkáním klíčů a zpěvem české hymny.

Podle mluvčího festivalu Jana Gregara se letos koncertu účastní dvakrát víc lidí než loni. Kolik lidí na náměstí je, ale organizátoři odhadovat nechtějí. Akce se podle nich koná v dalších čtyřech desítkách měst.

Součástí programu Koncertu jsou například telemost a videopozdravy, které představují akce pořádané v regionech pod hlavičkou Festivalu svobody a akce spřízněných iniciativ. Přenos koncertu živě vysílá Seznam TV, jejíž reportáž o synovi Andreje Babiše rozpoutala protesty proti českému premiérovi. Live stream se vysílá i na Youtube a facebooku.

Cílem Festivalu svobody je podle jeho organizátorů připomenout události spojené se 17. listopadem 1989. Záměrem festivalu je nejen oslavit výročí sametové revoluce, ale též "společně propagovat demokratické principy a hodnoty občanské společnosti".

Koncert pro budoucnost, který se na Václavském náměstí konal 17. listopadu i minulý rok, někteří vnímali jako prezidentskou kampaň. Mluvčí se i tehdy často vymezovali proti Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Na koncert přišel i Michal Horáček, který se podivoval, že nemohl vystoupit stejně jako další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Pořadatelé tehdy uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, "nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu".