reklama

Strany mají na sestavení kandidátních listin čtyři měsíce; odevzdány musejí být nejpozději 19. března. Evropské volby budou v příštím roce jediné celostátní.

V minulých evropských volbách před čtyřmi lety si lidé mohli vybírat z nabídky 38 stran a hnutí. Nejlépe z nich uspělo hnutí ANO 2011 se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD. Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Tři evropské poslance získala KSČM, po dvou lidovci a občanští demokraté a jedno místo obsadili Svobodní.

Termín voleb v Česku je určen tím, že podle zákona jsou volebními dny pátek a sobota. V celé EU se volby uskuteční v rozmezí od čtvrtka 23. května do neděle 26. května.

Vzhledem k tomu, že v některých zemích EU jsou volby jednodenní a konají se v neděli, i české výsledky zveřejní Český statistický úřad až po jejich skončení, tedy 26. května ve 23:00. Volební komise v Česku budou moci do té doby výsledky pátečního a sobotního hlasování spočítat a předat statistikům.