Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pátek bude ve Sněmovně rušno: Opozice se pokusí svrhnout Babišovu vládu, chybí jí devět hlasů

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal zvláštní sněmovní schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hnutí ANO a ČSSD na pátek 23. listopadu v 09:00, jak se očekávalo. O svolání schůze informoval sněmovní tiskový odbor. Schůzi vyvolali poslanci šestice opozičních stran kvůli posledním informacím v případu Čapí hnízdo premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a o údajném únosu jeho syna na ukrajinský Krym anektovaný Ruskem.

U schůzí o vyslovení nedůvěry vládě Sněmovna nehlasuje o programu, uskutečnit se musejí. K vyjádření nedůvěry vládě jsou potřeba hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců.

Schůze Sněmovny k projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě ČR začne v pátek 23. 11. v 9.00 hod. https://t.co/DZ4Zb4EMrj

— Poslanecká sněmovna (@snemovna) 19. listopadu 2018

Tábor opozice čítá 92 hlasů. Aby se mu podařilo kabinet svrhnout, muselo by se k němu přidat nejméně devět poslanců z řad koaličních sociálních demokratů nebo komunistů, kteří vládu tolerují. Klub ANO se za Babiše postavil a žádný z poslanců vládního hnutí návrh opozice nepodpoří.

Vedení KSČM se bude záležitostí zabývat v úterý. V pátek ráno ještě zasednou komunističtí poslanci, na klub přijde sdělit svůj pohled na kauzu Babiš. U poslanců ČSSD byl premiér už minulý týden. Sociální demokraté naplánovali jednání předsednictva a svých poslanců na středu.

Dosavadní vyjádření představitelů ČSSD a KSČM zatím ukazují na to, že opozici se kabinet svrhnout nepodaří. Prezident Miloš Zeman navíc avizoval, že pokud by vláda padla, pověřil by jednáním o sestavení nového kabinetu opět Babiše.

Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně, uspěly zatím jen jednou. V březnu 2009 Sněmovna vyslovila nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka (ODS).

Poslanci hlasují o vládě vždy po jménech podle abecedy od vylosovaného člena dolní komory. Předchází tomu zpravidla několikahodinová debata.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy