reklama

V polovině listopadu nemělo na zimní pneumatiky přezuto zhruba 20 procent řidičů. Důvodem bylo teplé počasí, které je nenutilo přezouvat. Zimní pneumatiky jsou povinné od listopadu do konce března za zhoršených povětrnostních podmínek.

"Vzhledem k průběhu předchozích let měly mít pneuservisy v těchto dnech často již volnější pracovní režim. Místo toho přišla nárazově vlna zákazníků, které překvapilo chladné počasí a první sníh. Největší zájem o přezutí byl letos jako vždy na přelomu října a listopadu. Pneuservisy však nyní stále registrují zhruba dvojnásobnou poptávku v porovnání s předsezónním obdobím," uvedl ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Podle Michala Knora z Auto Kelly sice napadl první sníh, ale ten rychle roztál. "Zájem opozdilců na přezutí se na telefonních linkách servisů sice projevil, nešlo ale nijak o dramatický nárůst. Předpokládáme tedy, že čekací doba se výrazně neprodloužila, maximálně o jeden den," podotkl.

Nejčastějším zimním pláštěm je tuzemský Barum Polaris 5, který má zhruba pětinový podíl na trhu. Češi ale nejsou zaměřeni pouze na nízkou cenu, vyžadují pro sebe i dostatečnou porci bezpečí, což potvrzuje dlouhodobá obliba prémiových značek jako Continental, Michelin nebo Nokian. Do popředí se tlačí belgický Uniroyal s pláštěm MS plus 77, který se zařadil mezi patnáct nejprodávanějších zimních pneumatik v ČR.