reklama

Výstava o českých emigrantech začne na univerzitě 3. prosince a Babiš tam měl mít zhruba hodinu po vernisáži přednášku.

Protagonisté výstavy ale zaslali škole dopis, ve kterém podle Seznam Zprávy mimo jiné uvádí, že Babiš byl veden jako důvěrník a později i agent StB s krycím jménem Bureš a podle dochovaných spisů s StB vědomě spolupracoval.

"Právě z tohoto důvodu se nám zdá mimořádně necitlivé a nevhodné, že by bývalý kolaborant totalitního režimu mluvil k lidem, kteří právě tomuto režimu unikli," uvedli autoři dopisu, který spolu s emigranty podepsali i další lidé v Česku. Jsou tam například podpisy spisovatelky Ireny Brežné, zakladatele skupiny Blue Effect Jiřího George Kozela, výtvarníka Jana Jedličky nebo právníka Davida Šimka.

Babiš ale tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Slovenské soudy daly nejprve Babišovi za pravdu, verdikty ale zrušil ústavní soud. Když Babiš neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

Tiskového oddělení úřadu vlády v reakci na uvedené informace ČTK sdělilo, že výstavu každoročně zahajuje švýcarský velvyslanec v Praze, přičemž letos se toho měl jako host zúčastnit i premiér, který měl na tuto dobu naplánovanou návštěvu Švýcarska.

"Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín," uvedlo tiskové oddělení.