Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze začnou vánoční trhy. Na Staroměstském náměstí se příští týden rozsvítí strom

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Příští týden začínají největší pražské předvánoční trhy, které návštěvníkům nabídnou vánoční sortiment po celou dobu adventu. Jako první začaly trhy na náměstí Míru, za vánočním sortimentem bude možné vyrazit ale i na řadu dalších míst. Za předvánoční atmosférou mohou lidé zamířit i na výstavy a připravené jsou i koncerty. Bližší informace zájemci naleznou na internetu.

Od pátku mohou lidé zamířit na trhy na Tylově náměstí a na Pražském hradě, v sobotu se připojí trh na Andělu a od dnešního dne přivítá zákazníky také jeden ze dvou trhů, které budou na náměstí Republiky. V sobotu 1. prosince, tedy den před první adventní nedělí, začnou největší pražské vánoční trhy na Staroměstském, Václavském náměstí a náměstí Republiky. Praha je díky vánočním trhům pravidelně oceňovaná zahraničními médii jako jedna z nejkrásnějších vánočních destinací.

V den zahájení trhů na Staroměstském náměstí bude lákadlem pro Pražany i turisty slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Tato událost většinou zaplní celé Staroměstské náměstí. Letos centrum metropole ozdobí smrk z Rynoltic v Libereckém kraji.

Stromy se v příštím týdnu rozsvítí i v městských částech. Například v Praze 8 budou od 26. do 29. listopadu rozsvěcet každý den jeden, začnou na Karlínském náměstí a jako poslední rozsvítí strom na hřišti Základní školy Glowackého.

Bohatý vánoční sortiment návštěvníci naleznou od 30. listopadu do 2. prosince na Výstavišti v Holešovicích, kde se konají spolu s vánočními trhy i hrnčířské a řemeslné trhy. Prodávají zde výrobky keramické dílny z celé republiky.

K symbolům Vánoc patří betlém. V Jindřišské věži zahájí v pátek výstavu ručně vyřezávaných betlémů z Třeště na Jihlavsku. Na výstavě v Galerii Ambit bude možné od 1. prosince obdivovat 4,5 metru dlouhý mechanický betlém Jiřího Votruby a betlém postavený podle třešťských betlémů s historickými figurkami řezbáře Boudného, který patří k největším betlémům vystavovaným v Praze. Betlémy z různých materiálů budou od 2. prosince k vidění v Muzeu Karlova mostu.

Některé městské části připravují adventní koncerty. V pátek 7. prosince zahrají na Novoměstské radnici The Swings, další koncerty v Praze 2 se konají v kostelích. V Praze 8 se 10. prosince představí Václav Hybš s orchestrem. Ve středu 12. prosince zahraje v Praze 9 na harfu Zbyňka Šolcová, o čtyři dny později zazní Česká mše vánoční. Ta se rozezní 20. prosince v kostele svatého Antonína na Strossmayerově náměstí.

Při adventním zastavení u chrámu svaté Ludmily 2. prosince budou radní Prahy 2 rozlévat polévku, děti se mohou těšit na divadlo a dětské dílny zaměřené na tvorbu vánočních ozdob. Polévku budou také rozlévat na Náměstí OSN v Praze 9, ale až 20. prosince.

Městské části chystají také mikulášskou nadílku. V Praze 8 se uskuteční kulturních domech Ládví a Krakov. O mikulášskou nadílku v Kyjích byl takový zájem, že už je akce vyprodaná. Stále však v Praze 14 mohou lidé zajít do centra Plechárna, kde se 5. prosince uskuteční mikulášský bál s básničkomatem, který za pár veršů děti odmění dárečkem.

Pořadatelé připravují i sportovní vyžití. V Praze 8 se mohou milovníci nohejbalu 8. prosince zúčastnit turnaje, o týden později je připraven vánoční turnaj seniorů v tenisové čtyřhře. Na třech místech městské části se bude od prosince bruslit, v Kasárna Karlín, na hřišti ZŠ Glowackého a na Koupališti Ládví. Od 1. prosince zahájí provoz také kluziště na Letenské pláni.

Témata:  Praha Vánoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy