Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko uvítalo dohodu EU o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvítal dnešní dohodu 27 zemí Evropské unie na podobě smlouvy o vystoupení Británie z bloku. Dohoda podle něj zabrání chaosu tvrdého brexitu, pro Česko je výhodná. Upozornil na to, že ještě bude třeba dojednat budoucí vztahy s Londýnem, podle něj nečlen EU nemůže mít na evropském trhu stejné výhody jako členské země. Petříček to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Dohoda, kterou dnes v Bruselu dojednali lídři 27 zemí unie, podle Petříčka poslouží jako základ pro vyjednání budoucích vztahů mezi EU a Británií. "Jsem rád, že dohoda je na stole a máme aspoň výchozí pozici, která je lepší než tvrdý brexit. Ten by znamenal jen chaos," řekl Petříček.

Připravená dohoda je podle něj pro Česko výhodná, protože čeští občané dlouhodobě žijící v Británii mají zaručeno, že se pro ně po brexitu nic nezmění. Dohodnuté dvouleté přechodné období znamená, že české firmy budou moci do konce roku 2020 vyvážet do Británie za stejných podmínek jako nyní. Petříček ocenil i to, že dohoda řeší finanční vyrovnání mezi Británií a zbývajícími státy unie.

Dohodu ještě musí obě strany ratifikovat a zejména v Británii panují obavy z toho, zda se premiérce Therese Mayové podaří úmluvu před poslanci obhájit. Petříček ale v tomto směru vyjádřil optimismus. "Věřím, že přes živou debatu, kterou můžeme čekat, se jak konzervativci, tak labouristé, tak další subjekty dohodnou, že je lepší odejít po dohodě, že nebude tvrdý brexit," řekl. Česko se ale podle něj připravuje i na variantu, že by Británie dohodu nakonec neschválila a že by odešla bez dohody.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy