reklama

Zmírnění podmínek oddlužení má přinést novela insolvenčního zákona, díky níž by na možnost osobního bankrotu měl dosáhnout širší okruh lidí v dluhové pasti. Novela má mimo jiné zrušit nynější vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých závazků.

Ostře sledované bude také schvalování novely, podle níž by zaměstnanci dostávali od července příštího roku náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Novelu prosadili vládní poslanci s pomocí komunistů a Pirátů, kteří ale nemají v horní komoře většinu kvůli jejímu odlišnému složení.

Přijetí se naopak v Senátu očekává v případě další novely, které má přinést roční odklad plného zavedení elektronických neschopenek, tedy až na leden 2020. Novela zároveň umožní, že posudkoví lékaři, jichž je nedostatek, nebudou od ledna podléhat služebnímu zákonu a budou se opět řídit zákoníkem práce.

Souhlas Senátu se předpokládá také s novelou, podle níž by klienti směnáren mohli odstoupit od transakce až do tří hodin od směny peněz. Opatření má chránit hlavně turisty před nekalými praktikami některých směnáren.

Druhá prosincová schůze Senátu začne týden po prvním zasedání horní komory, jehož hlavním bodem bude úprava zvýšení platů veřejných představitelů.