reklama

Případ se týká Kadlecova švýcarského konta, kam v době jeho šéfování Čepru přišlo zhruba 35 milionů korun, jež muž nezdanil. U pražského městského soudu se hájil tím, že šlo pouze o půjčku, kterou následně řádně splatil, takže ji danit nemusel. Peníze si prý vypůjčil na podnikatelský záměr pro případ, že by v čele Čepra skončil. Soud mu neuvěřil, protože Kadlec nevysvětlil, o jakou půjčku mělo jít, od koho, komu peníze vrátil a jak.

Po vyhlášení odsuzujícího rozsudku a podání odvolání Kadlec předložil listiny, kterými svou verzi dokládá - mimo jiné smlouvu o půjčce. Navrhl také vyslechnout jako svědky konkrétní lidi, kteří mají potvrdit, že mu půjčku poskytli. "Uvedené listiny mohou představovat naprosto zásadní důkazy, které mohou zvrátit verzi obžaloby, nebo přinejmenším ji zpochybnit do té míry, kdy verzi obžalovaného nebude možno bez důvodných pochybností kategoricky vyloučit," konstatoval pražský vrchní soud.

Odvolací senát však zároveň podotkl, že mu "vůbec není zřejmé", co Kadlecovi bránilo předložit důkazy už dřív. Pražský městský soud tak má důvody nečekaného objevení listin "důsledně vážit".

Kadlec si v odvolání stěžoval mimo jiné na to, že nemohl dostatečně uplatnit své právo na obhajobu, protože nemohl čekat, že hlavní líčení potrvá jen dva dny. Vrchní soud tento argument odmítl.

"Již vzhledem k dosaženému vysokoškolskému vzdělání lze u obžalovaného, který je bezpochyby inteligentním jedincem, jen stěží předpokládat, že by opakovaně poskytovanému poučení o svých právech v rámci trestního řízení neporozuměl," podotkli soudci.

Obžaloba tvrdí, že Kadlec v daňových přiznáních úmyslně zatajil částky, které v amerických dolarech a eurech obdržel v letech 2003 a 2004 na konto u švýcarské Coutts Bank. Zkrácením daně z příjmu údajně způsobil České republice škodu 11,4 milionu korun.

Server iRozhlas dříve upozornil, že česká policie původně pokládala peníze na účtu za možný úplatek. Částky totiž zaslala lichtenštejnská firma, která byla majitelkou společnosti Tukový průmysl - a ta figurovala v kauze smyšlených miliardových pohledávek, které na Čepru vymáhal gang odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře. Soudům se bližší informace k penězům od Shira Anstalt a General Parcel Europe nepodařilo zjistit. Firmy totiž byly zrušeny a příslušné dokumenty zničeny.

Kadlec, který v minulosti vedl Národní bezpečnostní úřad a působil také v Bezpečnostní informační službě, byl letos nepravomocně odsouzen ještě v dalším případu. Dostal čtyřleté vězení za porušení povinnosti při správě majetku Čepra. K motivu této trestné činnosti uvedl dozorující státní zástupce Tomáš Minx, že zřejmě existovalo určité finanční propojení, které se však nepodařilo zmapovat. "Každý ať si učiní obrázek, proč si pan Kadlec v té době zakládá účet a proč zrovna ve Švýcarsku," podotkl.