Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná advent. V Praze na Staroměstském náměstí byl rozsvícen vánoční strom

Vánoční strom na Staroměstském náměstí 2016
Vánoční strom na Staroměstském náměstí 2016
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes odpoledne rozsvítil vánoční strom. Slavnostní okamžik si nenechaly ujít tisíce lidí, kteří zaplnili i přilehlé ulice. Centrum metropole letos zdobí třiadvacetimetrový smrk z Rynoltic v Libereckém kraji, který rostl na zahradě rodinného domu 61 let. Rozsvěcení stromu provázely technické potíže. Napoprvé se tisíce světel nerozzářily, muselo se odpočítávat podruhé. Až po chvíli se pak smrk rozsvítil.

O doprovod se postarala hudba z pohádky Tři oríšky pro Popelku, také ozdoby jsou tentokrát s motivy z pohádek. Pod stromem nechybí tradiční dřevěný betlém. Strom slavnostně rozsvítili primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a herec Pavel Trávníček, který ve slavné pohádce ztvárnil Popelčina prince. Právě motivy z českých pohádek jsou tématem letošních pražských vánočních trhů.

Tři oříšky pro Popelku zahájily letošní Vánoce v @PrahaEU. Strom svítí, povedlo se to až na druhý pokus, ale i tak tleskaly na Staroměstském náměstí stovky lidí. #vanoce pic.twitter.com/4pRMcvi9qb

— Lukáš Sapík (@Lukassapik_CRo) 1. prosince 2018

Znovu se tisíce světel na stromku rozsvítí v 17:30, hudbu Karla Svobody nahradí skladba od amerického skladatele filmové hudby Johna Williamse Somewhere In My Memory. Střídat se pak budou při opakovaném rozsvěcení stromu po hodině až do 21:30. Stejný program si návštěvníci Staroměstského náměstí mohou užít až do 6. lednam, kdy vánoční trhy končí.

Každý den ožije Staroměstské náměstí kulturním programem. Na pódiu se za 37 dnů konání trhů vystřídá 150 vystoupení. Na náměstí budou fotokoutky se saněmi nebo Popelčiným střevíčkem. Novinkou letošních trhů je snaha o snížení ekologické zátěže. Kelímky, tácky a tašky budou z kompostovatelného materiálu.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce nechat prověřit výběrové řízení z roku 2016 na pronájem Václavského a Staroměstského náměstí společnosti Taiko k pořádání trhů. "My jsme si jisti, že výběrové řízení v roce 2016 bylo transparentní. Jestliže je to přáním pana primátora výběrové řízení prověřit, tak my to jedině vítáme, protože zase čelíme nedůvěře ze strany vedení města a není to příjemné," řekl ČTK Libor Votruba ze společnosti. Taiko pořádá vánoční trhy v centru metropole od roku 2004. Před čtyřmi lety dostali pořadatelé výpověď, protože smlouvu vedení města považovalo za nevýhodnou. Ve výběrovém řízení však společnost opět uspěla. Každý rok platí městu za pronájem čtyři miliony korun.

Témata:  Staroměstské náměstí Vánoční strom Praha

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy