Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman varuje před neonacismen: Nenápadně ohrožuje společnost

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lidice (Kladensko) - Prezident Miloš Zeman na dnešním pietním aktu připomínajícím vyhlazení Lidic varoval před neonacismem, který podle něj začíná nenápadně ohrožovat českou společnost.

Za neonacisty označil členy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a krajně pravicové strany Mariana Kotleby na Slovensku. Neonacisté těží i z váhavosti demokratických politiků, kteří nejsou schopni postavit se čelem některým aktuálním problémům, prohlásil Zeman.

Lidická tragédie podle českého prezidenta zavazuje nejen vzpomínat na minulost, ale i aktivně bojovat proti projevům neonacismu, které se pod různými záminkami šíří i v Česku. Tato ideologie je postavena na rasové nenávisti, odmítání plurality názorů a navlékání do fyzické i názorové uniformy, uvedl.

Připomněl, že strana předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby, která byla letos zvolena do parlamentu, velebí prezidenta Slovenského státu z let 1939 až 1945 Jozefa Tisa, jenž byl v roce 1947 popraven za válečné zločiny. "Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou," prohlásil na shromáždění v Lidicích český prezident.

Témata:  Miloš Zeman Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) Marián Kotleba

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy