Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny mají podle vlády hradit jen zubní amalgám v kapslích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Z veřejného zdravotního pojištění bude nejspíš do budoucna hrazen amalgám pro zubní výplně jen v předem připravených kapslích. Změnu přinese vládní novela, kterou po dnešním druhém čtení poslanci postoupili do závěrečného schvalování. Předloha reaguje na unijní nařízení o rtuti. Využívání takzvaného nedózovaného amalgámu zakazuje.

Novela počítá také s tím, že pro ošetření zubů u dětí mladších 15 let a těhotných nebo kojících žen bude placena z veřejného pojištění až na výjimky pouze plastická výplň. U ostatních skupin obyvatel bude z pojištění amalgám, který je slitinou rtuti a dalších kovů, zejména stříbra, mědi a cínu.

Zákaz používání nedózovaného amalgámu dopadne na veřejné zdravotní pojištění. Dodatečné výdaje se odhadují na 2,1 miliardy až 2,6 miliardy korun ročně. Za přestoupení zákazů vyplývajících z evropského nařízení ohledně amalgámu bude poskytovatelům zdravotních služeb hrozit peněžitá sankce. Její horní hranici vláda navrhuje stanovit na 200.000 korun.

Poslanci předložili k vládní novele jediný pozměňovací návrh. Jan Schiller (ANO) chce, aby výrobci nebo dovozci museli zajistit zpětný odběr většího množství použitých pneumatik než v současnosti. Nyní jde o nejméně 35 procent hmotnosti pneumatik, které uvedli v konkrétním roce na trh. Od roku 2020 by to mohlo být nejméně 65 procent.

Novela mění také chemický zákon, do něhož doplňuje sankce za chybné nakládání se rtutí a upravuje proces, který se týká žádostí o povolení uvádět na trh nové výrobky s přidanou rtutí nebo používat nové výrobní procesy. Sankční mechanismy a ohlašovací povinnost předloha doplňuje do odpadového zákona. Novela rovněž vytvoří právní rámec pro nakládání s chemickými látkami pro bezpečnost státu.

Rtuť i její sloučeniny jsou toxické a poškozují zejména nervový a kardiovaskulární systém živých organismů. Hlavními zdroji rtuti a jejích sloučenin, souvisejícími s lidskou činností, jsou spalování fosilních paliv, krematoria, těžba a zpracování zlata, baterie, měřicí přístroje a kosmetika. Rtuť se používá i v chemických výrobách, například při produkci chloru a alkalických hydroxidů pomocí amalgámové elektrolýzy.

Témata:  zubaři zdravotní pojišťovny vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy