Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko v otázce raketové smlouvy stojí za USA

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Česká republika sdílí s USA a dalšími spojenci závěr, že Rusko porušilo smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF-T), uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. V prohlášení zaslaném ČTK ministerstvo vyzvalo Rusko, aby se vrátilo k dodržování smlouvy. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes oznámil, že USA se za 60 dní přestanou řídit podmínkami smlouvy, pokud do té doby Rusko nezačne její podmínky plnit také.

Česká republika se shoduje se svými spojenci v tom, že Rusko smlouvu porušilo vývojem a rozmístěním raketového systému označovaného jako Novator 9M729. Tím Rusko spolu s dalšími "nekonstruktivními kroky" ohrožuje euroatlantickou bezpečnost, uvedlo ministerstvo zahraničí. "Rusko samo je tak výlučně odpovědno za stav, který přiměl USA ke krokům vedoucím k vypovězení INF-T," doplnil úřad vedený ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Česká republika není smluvní stranou INF-T, avšak americký postup chápe, protože není udržitelné, aby smlouvu nadále plnily pouze Spojené státy, napsalo ministerstvo. Smlouva podle něj eliminovala nebezpečnou a destabilizující kategorii nosičů jaderných i konvenčních zbraní. "Rusko má ještě možnost vrátit se k dodržování smlouvy, k čemuž je vyzýváme spolu s našimi spojenci," dodalo. Konzultace v Severoatlantické alianci budou podle ministerstva pokračovat "v zájmu efektivnosti vlastní i spojenecké bezpečnosti a kolektivní obrany".

Pompeo po dnešním jednání v Bruselu se svými kolegy ze zemí NATO oznámil, že Američané mají ve svém postupu jednoznačnou podporu všech zemí aliance. Moskva může podle amerického ministra smlouvu z roku 1987 zachránit, pokud v následujících 60 dnech začne její podmínky znovu plnit ověřitelným způsobem. Uvedl, že Rusko má nyní rozmístěno několik praporů raket Novator 9M729, jejichž dostřel z nich činí přímou hrozbu pro Evropu.

Petříček před dnešním jednáním v Bruselu řekl, že NATO podporuje Ukrajinu a praktickými kroky přispívá ke stabilitě, bezpečnosti i odolnosti země. Připomněl, že aliance po posledním incidentu v Kerčském průlivu, při němž ruské vojenské lodi zadržely tři ukrajinská plavidla s 24 námořníky, vyzvala obě strany k deeskalaci situace.

Na twitteru pak ministr napsal, že ruská agrese a hybridní metody na východní Ukrajině, v Azovském moři a v Gruzii podkopávají i evropskou bezpečnost. "Musíme vyslat jasný signál, že nebudeme tolerovat ruské kroky. Musíme posílit naše obranné schopnosti a pomoci spojencům z Východního partnerství, na které tlak Ruska dopadá nejvíce," doplnil.

Proti postoji Černínského paláce k rusko-ukrajinskému konfliktu se minulý týden postavili komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet ANO a ČSSD závisí. Petříčka kritizoval také prezident Miloš Zeman mimo jiné v souvislosti se změnami v kategorizaci ambasád a také kvůli ministrovu nesouhlasu s přesunem české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Zeman naopak podporuje. Vedení ČSSD se Petříčka proti těmto výtkám zastalo.

Témata:  Česká republika USA Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy