Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České domácnosti se začínají chystat na Vánoce, letos budou ještě bohatší než loni

Obchodní domy, ilustrační fotografie
Obchodní domy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v říjnu zvýšily reálně o 5,2 %, bez očištění o 6,4 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 1,0 %. Uvedl to Český statistický úřad.

Letošní říjen měl ve srovnání s tím loňským o jeden pracovní den více, tržby po očištění o kalendářní vlivy tak stouply o 5,2 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v říjnu o procento.

?Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v říjnu zvýšily reálně o 5,2 %, bez očištění o 6,4 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 1,0 % ??https://t.co/AOVilMcoHe #rychlainformace pic.twitter.com/vHDtBozkpZ

— ČSÚ (@statistickyurad) 6. prosince 2018

Meziroční růst bez očištění byl letošní druhý nejvyšší. Vyšší tempo zaznamenaly prodeje pouze v lednu, kdy tržby meziročně vzrostly o 8,2 procenta. Letos v říjnu vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 11,2 procenta, za pohonné hmoty o 5,4 procenta a za potraviny o 0,7 procenta.

"Vše nasvědčuje tomu, že domácnosti se pomalu začínají chystat na Vánoce, které letos budou ještě bohatší než loni. Příjmy plynoucí ze stabilního růstu mezd se domácnosti nebojí si užít," uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

Vedle internetových obchodů, jejichž tržby se zvýšily o 24,1 procenta, vykázaly v říjnu dvouciferné tempo růstu také prodejny počítačového zařízení, sportovních a rekreačních potřeb a výrobků pro domácnost. Dále rostly tržby i prodejcům oděvů a obuvi a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Naopak pokles tržeb zaznamenaly specializované prodejny potravin.

Témata:  tržby obchody ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy