reklama

Walesa na svém facebookovém účtu napsal, že Jaroslaw Kaczyński, "hnaný falešnou statečností" při letu polské delegace do Smolenska na západě Ruska "vydal nařízení k přistání, i když věděl, že panuje špatné počasí, a způsobil tak leteckou katastrofu z 10. dubna 2010". Tu nepřežil nikdo z 96 cestujících na palubě, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, bratra-dvojčete Jaroslawa Kaczyńského.

Walesa se má podle rozsudku omluvit také za to, že i o Lechovi Kaczyńském na facebooku psal, že nutil posádku letadla přistát ve Smolensku přes nepřízeň počasí.

"Těmito slovy jsem urazil city pana Jaroslawa Kaczyńského, spojované s osobou jeho bratra," citovala soudkyně Weronika Klawonnová, jak má znít část Walesovy omluvy. Tu mu nařídila zveřejnit na jeho facebookovém profilu, v rádiu a v jednom z polských týdeníků.

Ani šéf vládního národně konzervativního Práva a spravedlnosti Kaczyński, ani exprezident Walesa dnes k soudu nepřišli. Walesa a bratři Kaczyńští spolu kdysi spolupracovali v protikomunistickém hnutí Solidarita, pak se však jejich názory rozešly a stali se z nich zarytí nepřátelé. Když se minulý měsíc Walesa s Jaroslawem Kaczyńským setkali u soudu, nazvali vzájemně svou někdejší spolupráci "svou největší chybou a omylem".