Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svátek 17. listopadu se přejmenuje. Nově se bude slavit den studenstva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Svátek 17. listopadu, tedy Den boje za svobodu a demokracii, by se mohl připomínat i jako Mezinárodní den studentstva. Sněmovna doplnění jeho názvu navzdory odporu pravice dnes v poslanecké novele schválila. Předloha odolala snaze ODS na zamítnutí a zamíří k posouzení do Senátu.

Kritici namítali, že současný název svátku by se neměl rozmělňovat. "Nemazejme 17. listopad 1989 z naší historie," nabádal poslance Pavel Žáček (ODS). Naopak podporovatelé doplnění názvu argumentovali zejména zájmem Studentské komory Rady vysokých škol. Karel Rais (ANO) za předkladatele odkazoval na další dva dopisy z komory s apelem, aby dolní komora novelu podpořila.

Pro předlohu hlasovalo 118 ze 156 přítomných poslanců z řad ANO, Pirátů, SPD Tomia Okamury, ČSSD, KSČM a lidovec Jiří Mihola. Proti hlasovalo 26 poslanců z klubů ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Návrh Miroslavy Němcové (ODS) na zamítnutí novely před tím získal podporu 26 ze 153 hlasujících poslanců, proti jich bylo 98.

Sněmovna odmítla návrh předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska na odklad účinnosti předlohy na leden 2040. Neúspěšná byla také snaha Dominika Feriho, aby celý název státního svátku 17. listopadu zněl Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní studentský den. Neodkazoval by tak podle něho na bývalý Mezinárodní svaz studentstva, který za socialismu vedl určitou dobu někdejší vysoký komunistický funkcionář Miroslav Štěpán.

Poslanci se většinově nepřiklonili ani k úpravě Miroslava Grebeníčka (KSČM), podle níž by na 30. září připadal Den vyhnání Čechů z pohraničí. Významný den, který není na rozdíl od svátků provázen pracovním klidem, měl připomínat zabrání českého pohraničí nacistickým Německem v roce 1938.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa. O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu.

Nynější novelu o státních svátcích předložila skupina poslanců z pěti klubů. V minulosti obdobné snahy v dolní komoře neuspěly.

Témata:  17. listopadu Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy