Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté opět navrhli nepromlčitelnost činů při privatizaci

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Facebook

Poslanci KSČM znovu navrhli nepromlčitelnost trestných činů souvisejících s privatizacemi státního majetku. Promlčecí lhůty by se neměly podle novely trestního zákoníku vztahovat ani na činy spáchané při zadávání, schvalování nebo provádění veřejné zakázky. U privatizačních činů nyní zaniká trestní odpovědnost po 20 letech.

Nepromlčitelné by byly podle předlohy i činy související s privatizacemi po pádu socialismu od 90. letech minulého století. "Vzhledem k tomu, že uplynulý čas ukázal, že mnohé trestné činy spáchané při realizaci zákona o takzvané velké privatizaci nebyly potrestány pro uplynutí promlčecí doby, přestože potrestány být mohly, je nutné tento stav do budoucna změnit," napsali ve zdůvodnění Stanislav Grospič, Leo Luzar a Zdeněk Ondráček.

Navrhované zrušení promlčecích lhůt u činů souvisejících s privatizací i s veřejnými zakázkami autoři zdůvodňují jejich společenskou škodlivostí a závažností.

Obdobnou úpravu navrhovali poslanci KSČM bezvýsledně před dvěma a šesti lety, tedy v minulém i předminulém volebním období. Zákonodárci se k projednávání předloh nedostali. Koaliční vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) ani Petra Nečase (ODS) tehdy novely nepodpořily. Sobotkův kabinet zapochyboval o tom, že činy popisované komunisty jsou natolik závažné a škodlivé, aby musely být bez promlčecí lhůty. Nečasovi ministři poukazovali na nepřípustnou zpětnou platnost. I nynější novelu posoudí před dalším případným projednáváním v zákonodárných sborech kabinet.

Témata:  KSČM privatizace EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy