reklama

Připomínají, že svět si tento týden připomíná 70 let od přijetí deklarace Valným shromážděním OSN. "V Článku 17 se zde výslovně praví, že každý má právo vlastnit majetek a nikdo nesmí být svévolně svého majetku zbaven. Oba totalitní režimy, jak nacistický, tak komunistický, tento základní postulát flagrantně a brutálně porušovaly," uvedli autoři prohlášení.

Je podle nich proto nehorázné, že návrh na zdanění církevních restitucí, tedy návrh na změnu zákona, který se pokusil o napravení historických křivd, komunisté předložili. "A je s podivem, že jejich návrh je vůbec Parlamentem České republiky projednáván," dodali.

Ti, kteří poukazují na protiústavnost tohoto návrhu, spoléhají na to, že Ústavní soud navrhovanou změnu zákona zruší, pokud by byl zákon přijat.

"Spoléhat na to, že další bezpráví zastaví až Ústavní soud, je politicky cynické, nezodpovědné a z morálního hlediska nepřijatelné. Je to svým způsobem podvod na voličích, kterým se pak řekne, že byla snaha, ale nějak to nevyšlo," míní signatáři výzvy.

Obávají se toho, že kvůli politickým diskusím nad otázkami, které souvisejí s navrácením původně církevního majetku, se rozpoutá další kolo veřejné nenávisti vůči institucím, které po léta bojují s hluboce zakotvenými předsudky a stereotypy.