reklama

Až 20 centimetrů sněhu napadlo přes noc například v Libereckém kraji ještě dopoledne se po sněžném ránu stále objevovaly sněhové přeháňky. Na některých silnicích komplikovaly provoz stromy a větve, které padaly pod tíhou mokrého sněhu, hlavně na Českolipsku, kde zůstaly stovky domácností kvůli počasí bez elektřiny. Kolem poledne se situace uklidnila, hlavní tahy byly už holé a mokré, na silnicích nižších tříd ležela ujetá vrstva sněhu. Sjízdná zůstává frekventovaná silnice z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, která se v posledních letech při sněžení často preventivně uzavírá pro nákladní vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. K zablokování dopravy zde totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

Na hřebenech Krkonoš napadlo také asi 20 centimetrů sněhu a celková sněhová pokrývka tam dosahuje zhruba 60 centimetrů. V Krkonoších nadále platí nejnižší, první, stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Na Vysočině dopravu ráno komplikovaly uvízlé kamiony a popadané stromy. Hasiči je přes noc odstraňovali asi na 80 místech, od rána měli i k zapadnutým autům dalších 60 výjezdů. Na dálnici D1 byl spadlý strom na 84. kilometru ve směru na Brno, odpoledne se provoz kvůli nesjízdné vozovce téměř zastavil mezi 88. a 110. kilometrem v obou směrech v místě zúžení kvůli modernizaci dálnice. Kolony měřily kolem 18:00 desítky kilometrů, sypače silničářů se na místo dostávaly obtížně, protože jim chyběla záchranářská ulička. "Objíždění dálnice nepomáhá, komunikace nižších tříd jsou pro takovou intenzitu dopravy nesjízdné," řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Dopoledne na Vysočině kamiony uvízly na silnicích prvních tříd u obce Česká Bělá, u Golčova Jeníkova a u obce Údavy, odpoledne po zesílení sněžení u Jitkova. Tam se má vyprošťování protáhnout až do čtvrtka. Popadané stromy omezily provoz ve Světlé nad Sázavou a v obci Vilémovice na Havlíčkobrodsku.

Desítky zásahů kvůli počasí zaznamenali také hasiči v Ústeckém kraji. Na Děčínsku zůstala řada domácností bez proudu. Odpoledne se problémy se sjízdností objevily v okolí Rumburka, kde se na čerstvém sněhu vytvořila kolona kamionů. V Pardubickém kraji museli hasiči v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku vyprošťovat autobus, který sjel ze silnice a hrozilo, že se převrátí. Náhradním autobusem bylo převezeno 25 dětí do bezpečí. Nikdo nebyl zraněn.

V Olomouckém kraji pokryl sníh mimo jiné důležitou silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko a Šumpersko. Kvůli ošetření povrchu silnice musela být cesta dopoledne na dvě hodiny uzavřena pro kamiony. V Moravskoslezském kraji je už od pondělí kvůli možné tvorbě ledovky pro těžká nákladní vozidla preventivně uzavřena část silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Podle silničářů musejí být řidiči opatrní i ve zbytku republiky, protože na řadě míst leží rozbředlý sníh a může se tvořit ledovka.

Vlaky kvůli sněhové kalamitě nejezdily například na severu Čech mezi Jedlovou a Rumburkem a Rumburkem a Dolní Poustevnou nebo na Vysočině mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou. Ráno se tratě podařilo zprovoznit. Popadané stromy po půlnoci zastavily vlaky na Vysočině mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy a v úseku Rantířov - Jihlava město, obnovení provozu se zde čeká až ve čtvrtek ráno. Neprůjezdná stále na Vysočině zůstává také trať mezi Humpolcem a Lípou.

Na pozoru musí být řidiči i chodci také od dnešního večera. Na silnicích a chodnících v nižších a středních polohách v Česku se totiž na mokrém povrchu bude vlivem studeného vzduchu tvořit náledí a na částečně roztátém sněhu zmrazky. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav. Jeho varování platí pro všechny kraje až do čtvrtečního rána.