Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologický roj Geminidy bude nejlepší pozorovat v noci na pátek

Meteorický roj Geminidy
Meteorický roj Geminidy
Foto: Astronomický ústav AV ČR

V noci na pátek mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní se vyplatí pozorovat vysokou aktivitu meteorů v rámci roje Geminidy.

Pozorovací podmínky mají být podle astronomů příznivé, sledování totiž nebude rušit Měsíc, neboť zapadne ještě před půlnocí.

Aktivita roje je patrná od pátku 7. prosince, kdy Země začala procházet proudem meteoroidů. V průběhu dní postupně pozvolně stoupá. Poslední meteory lze zaznamenat ještě 17. prosince.

Při meteorickém roji proud částic meziplanetárního prachu (meteoroidů) křižuje zemskou dráhu. Částice se při průletu atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vzniklé záblesky se nazývají meteory, vžilo se pro ně také označení "padající hvězdy". V České republice lze pozorovat maximum roje Geminidy s četností až 90 meteorů v hodině.

K pozorování astronomové doporučují výběr místa co nejméně rušeného stromy či domy a co nejdále od světelného znečištění z měst. Vzhledem k možným inverzím je podle nich vhodné sledovat roj v horách. Meteory padají náhodně po celé obloze. Opravdu ideální podmínky pro sledování budou mít Geminidy podle astronomů až v prosinci 2020.

Témata:  meteorický roj meteority

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy