reklama

Bývalý ministr financí Ivan Pilip zas označil obědy zdarma za drahé a málo efektivní řešení. „Od ČSSD je to ale legitimní levicový návrh, o kterém se má vést důkladná politická diskuze,“ říká bývalý místopředseda ODS.

Nynější šéf ODS Petr Fiala označil tento návrh za nesmysl. Podporu dětí podle jeho názoru stát zvládne i bez dalšího navyšování daní, většina rodin prý podobnou pomoc ani nepotřebuje. „Vláda není schopná dělat důležité systémové změny, tak jen rozhazuje peníze, které v tomto případě dokonce ani nemá,“ reagoval na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Proti návrhu se ohradili i další opoziční politici, např. předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek či první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. Piráti naopak ústy svého předsedy Ivana Bartoše nejsou předem proti.

Ministryně Maláčová tvrdí, že výdaje na obědy zdarma by mohli uhradit například banky a telekomunikační firmy. Posloužit by k tomu mělo zavedení sektorové daně. „Nejsme proti sektorové dani, protože jsou odvětví, ve kterých stát garantuje speciální podmínky, a jsou velmi stabilní,“ tlumočil stanovisko Pirátské strany Ivan Bartoš.

V souvislosti s obědy zdarma se hovoří až o částce 5,4 miliardy korun. „Ubrat se dá třeba z rozpočtu obrany,“ řekla ve Dvaceti minutách Radiožurnálu sociálnědemokratická poslankyně Alena Gajdůšková. „Nebo taky můžeme neprodlužovat životnost jaderných elektráren a budou obědy zdarma cca 30 let,“ reagoval na twitteru s nadsázkou armádní podplukovník Ivo Zelinka.