Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plány na rok 2019: Stát přispěje na dostupnější služby i opravy sakrálních staveb

Ministerstvo pro místní rozvoj
Ministerstvo pro místní rozvoj
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne po Novém roce v rámci národních dotačních titulů obcím rekordní částku 3,2 miliardy korun. Na finanční pomoc mohou dosáhnout všechny obce s výjimkou statutárních měst, platí však, že čím menší obec, tím větší má možnosti.

„Vypsali jsme ještě cílenější výzvy, čímž reagujeme na aktuální potřeby našich regionů,“ říká šéfka resortu Klára Dostálová (ANO). Ministryně věří, že po nedávných komunálních volbách budou mít nově zvolení představitelé obcí čas a vůli připravit kvalitní projekty.

Obce do tisíce obyvatel mohou nově žádat o příspěvky na dostupnost veřejných služeb. Až 5 milionů korun mohou místní samosprávy dostat na rekonstrukci či výstavbu objektu, který poskytne zázemí pro provozování různorodých služeb (pobočka pošty, prodejna smíšeného zboží, ordinace praktického lékaře či zubaře).

Naopak obce nad deset tisíc obyvatel mohou žádat jen o peníze na obnovu místních komunikací. Prostředky na opravu sportovišť mohou nově od MMR získat kromě menších územních celků i obce až s 10 tisíci obyvateli.

Obcí do tří tisícovek obyvatel se týkají programy na rekonstrukci a přestavbu veřejných budov, podporu budování a obnovy míst aktivního a pasivního odpočinku či dětských hřišť. Peníze z dotačních titulů půjde rovněž využít na opravu drobných sakrálních staveb a hřbitovů.

Veřejně přístupné kaple, křížové cesty, zvoničky či boží muka chce pomoci opravovat i Ministerstvo zemědělství. V rámci dotačního programu na údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků v krajině rozdělí mezi žadatele 30 milionů korun. Resort dodá ze svých prostředků maximálně 70 % potřebné částky, jeden projekt může dostat maximálně 200 tisíc korun. Odbornou spolupráci zajistí Ministerstvo kultury.

„Po zmapování takzvaných bílých míst jsme se rozhodli zavést i několik nových dotačních titulů,“ připomíná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Patří mezi ně i prostředky na demolice budov a regeneraci brownfieldů, na které její resort vyčlenil ze své rozpočtové kapitoly půlmiliardu korun.

Obce by se díky tomuto dotačnímu programu mohly vypořádat s dědictvím předchozích generací, jako jsou objekty bývalých JZD, chátrající továrny či nádražní budovy. „Dotace může sloužit jak na rekonstrukci, demolici, tak i na výkup nemovitosti,“ říká ministryně Dostálová.

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj Klára Dostálová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy