Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veronika Vrecionová: Babišův předvánoční dárek nejen pro naše zemědělce

Veronika Vrecionová (ODS)
Veronika Vrecionová (ODS)
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

"Oprávněnost čerpání zemědělských dotací holdingem Agrofert, kterou bude hned na počátku příštího roku prověřovat audit inspektorů z EU, může mít nakonec i pozitivní konec. Pokud auditoři skutečně důkladně prověří, za jakých podmínek Agrofert bruselské peníze inkasoval, dojdou s velkou pravděpodobností k závěru, že firmy typu Agrofert na dotace nárok nemají," píše v komentáři, který má k dispozici server Globe24.cz, poslankyně za ODS Veronika Vrecionová.

Kauza firmy premiéra České republiky přitom jasně prokazuje, jaká rizika vyplývají z podpory kapitálově silných a vlivných průmyslových zemědělských podniků, což si konečně uvědomili i ti poslanci Evropského parlamentu, jimž byla dosud tato problematika vzdálená.

Zároveň tento případ potvrzuje to, co neustále tvrdí ODS - totiž že dotace, když už je nelze díky agrární lobby úplně zrušit, mají smysl jen jako podpora veřejného zájmu a jako nástroj podpory zaměstnanosti na venkově, malého a středního podnikání a odpovědného přístupu k podnikání v krajině.

Případ Agrofert se i na půdě EU stal veřejným a modelovým příkladem, jaké podniky nemají dotace z EU čerpat a může být nakonec pověstným jazýčkem na vahách v rozhodování europoslanců a Evropské Komise o krácení dotací největším zemědělským podnikům, tedy o takzvaném zastropování.

To je totiž cesta, jak zabránit tomu, aby naprostou většinu podpor nesebrali skutečným zemědělcům, historicky spjatým s venkovem a konkrétním místem, průmyslové podniky sídlící ve městech, které nemají ve skutečnosti k venkovu vztah. Samotný Agrofert navíc podniká v mnoha jiných oblastech, než je zemědělství, a je tak otázkou, jestli jde vůbec o firmu, kterou lze do zemědělských dotací zahrnout.

Výsledky auditů nelze v tuto chvíli předjímat. Pokud ale budou auditoři z EU prověřovat i vlastnické a kapitálové propojení firem spadajících pod holding Agrofert, minimálně o část podpor tento průmyslový koncern musí přijít.

Vzhledem k tomu, že se tím objem podpor vyčleněných pro ČR nezmění, zůstane více na ty, kteří na ně mají skutečný nárok, protože jde o skutečné zemědělce. A pokud bude krácení dotací průmyslovým zemědělcům povinné, zůstane víc na menší rodinné farmy v celé EU. Na "kauze Babiš" tak lze najít i něco prospěšného. Je přece adventní čas...

Témata:  Veronika Vrecionová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy