reklama

O prezidentu Zemanovi je známo, že pro jadrné slůvko nikdy nejde daleko, tentokrát se ale projev v kursu 1,25:1 obejde bez vulgarizmů. V kontextu smířlivého svátečního tónu by konečně mohla zaznít i nějaká ta omluva (1,75:1). A určitou špičkou ledovce by pak byl divákům poslaný „televizní“ polibek (25:1).

„Podobné formální výstupy hlavy státu obvykle podléhají určité etiketě, Zeman je ale svéráz, který se klidně může ukázat v klasickém vánočním svetru se sobem a myslím, že přípitek tradiční becherovkou by také nikoho neurazil, vždyť české Vánoce už jsou takové. Radostným překvapením a třešničkou na dortu by pak mohlo být slavnostní oznámení, že s čínskou stranou vyjednal zapůjčení pand, po kterých touží nejedna zoologická zahrada,“ říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

 Zeman bývá kritizován za svoji náklonnost k Rusku a k Číně. Teoreticky by tak mohl své poselství posunout na vyšší level a pronést jej v ruštině (5000:1) a k tomu třeba i s čínskými titulky (4000:1). Protipólem smířlivého tónu by patrně byla kritika zemanových kritiků, nebylo by to poprvé, kdy bychom na obrazovce v Česku spatřili politikem vztyčený prostředníček, ať už by byl adresován komukoliv (100:1). Objevují se ale i názory, že Zemanův projev proběhne s becherovkou (60:1).