Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nudy ve věznicích? Vězni nastoupí do práce

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Nový typ spolupráce mezi státním a soukromým sektorem odstartoval ve čtvrtek 20. prosince 2018 podpisem Smlouvy o právu stavby a Koncesní smlouvy na výstavbu a provoz výrobní haly, kterou mezi sebou slavnostně uzavřeli zástupci Vězeňské služby a Věznice Plzeň a společnosti MEA Metal Applications, s.r.o.

„V současné době existuje velké množství odsouzených, které nelze zaměstnat jinak než v rámci střežených pracovišť. Ta jsou umístěna ve stávajících objektech věznic nebo vazebních věznic. Tento ojedinělý projekt nám nyní otevírá další nové možnosti zaměstnávání odsouzených a přináší samozřejmě také důležité a výjimečné propojení státního a soukromého sektoru,“ upřesnil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Jde o vůbec první případ spolupráce státu a soukromého sektoru, který přinese další možnosti rozšíření zaměstnávání odsouzených. Má velmi důležitý společenský dopad pro následný bezproblémový návrat odsouzených do občanského života po uplynutí jejich trestu. Z důvodů stoupající míry zaměstnanosti v období posledních let, musí také justice hledat nová řešení rozvoje, která ovšem často není schopen financovat pouze státní rozpočet.

„Nejenže se jedná o první projekt tohoto typu v České republice, ale pro věznici má výstavba této haly význam hned v několika aspektech. Zvýší se bezpečnost, protože do věznice již nebudou vjíždět kamiony, které nyní zásobují pracoviště, a značně se omezí pohyb dalších osob v areálu věznice. Díky tomu se sníží riziko průniku zakázaných předmětů do věznice. Dále se pak zvýší zaměstnanost odsouzených osob v plzeňské věznici o dalších sto,“ doplnil generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

V provozu bude zaměstnáno téměř 300 odsouzených v třísměnném provozu. Ti se zapracují v profesích svářeč, obsluha lisu, obsluha manipulační techniky a dalších řemeslných zručností v kovovýrobě, které mohou využít, vzhledem k poptávce trhu práce, i po propuštění z výkonu trestu.

„Díky projektu, který se nyní rozjíždí, bude výstavba výrobní haly, její údržba, opravy a zabezpečení odsouzených ve finanční režii vítězné firmy. To státu ušetří několik set milionů korun. Rád bych poděkoval kolegům z Ministerstva financí, vše se podařilo i díky spolupráci s nimi,“ uvedl náměstek minstra spravedlnosti Miroslav Zábranský.

Témata:  věznice

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.