reklama

Nadále platí, že u všech zkoumaných politiků nedůvěra více či méně výrazně, avšak vždy statisticky významně převažuje nad důvěrou, upozornili autoři průzkumu. Babišovi počátkem měsíce věřilo 38 procent lidí, o dva procentní body méně než v listopadu. O procentní bod na 32 procent se snížila důvěra v Bartoše, Hamáčkovi naopak stoupla o pět procentních bodů na 27 procent.

Předseda ČSSD tak z pomyslné třetí příčky sesadil Okamuru, kterému v uplynulém měsíci důvěra klesla z 31 na 26 procent. Stejný podíl lidí jako předsedovi SPD v prosinci věřil místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi, důvěra v něj stoupla o tři procentní body.

Z dalších šéfů sněmovních politických stran Vojtěchu Filipovi z KSČM důvěřuje 24 procent, Petru Fialovi z ODS a Bělobrádkovi shodně 22 procent lidí. Předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi vyjádřila důvěru pětina dotázaných a lídrovi hnutí STAN Petru Gazdíkovi 16 procent.

Největší nedůvěru budil počátkem prosince Okamura, nevěřilo mu 65 procent lidí, což bylo o pět procentních bodů víc než v listopadu. Nedůvěra v Bělobrádka zůstala na 60 procentech, nezměnila se ani u Filipa s 58 procenty a Babiše s 55 procenty. Shodně o procentní bod se nedůvěra zvýšila vůči Fialovi na 52 procent, Gazdíkovi na 51 procent a Bartošovi na rovnou polovinu. U Pospíšila zůstala na 49 procentech, vůči Hamáčkovi klesla o dva procentní body na 49 procent. Nejvýrazněji, o pět procentních bodů na 48 procent, se snížila nedůvěra ve Faltýnka.

"V porovnání s předchozím výzkumem z listopadu 2018 bylo zaznamenáno jen velmi málo změn navzdory poměrně silným politickým turbulencím na vnitropolitické scéně v souvislosti s medializací kauzy údajného únosu Andreje Babiše mladšího a s tím spojeného pokusu opozice o vyslovení nedůvěry vládě," uvedlo CVVM.

Server Seznam Zprávy před polovinou listopadu zveřejnil reportáž, v níž Babišův syn řekl, že na Krym odjel nedobrovolně, protože jeho otec ho chtěl dostat z Česka kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění. Hlasování o nedůvěře vládě vyvolané opozicí ve Sněmovně Babišův kabinet přestál.