Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce stejné odškodnění pro polské i české horníky

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš považuje za spravedlivé, aby polští horníci, kteří ve čtvrtek zahynuli v dole ČSM na Karvinsku, byli odškodněni stejně jako mrtvý Čech. Premiér dnes novinářům řekl, že vedení OKD, jehož součástí důl je, má nyní navrhnout způsob, jak rodinám horníků ztráty kompenzovat. Pokud by nebylo možné, aby kompenzace vyplatilo OKD, vstoupí do toto podle Babiše stát, který vlastní těžební společnost prostřednictvím státního podniku Prisko.

V dole po výbuchu metanu zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. "Spravedlivé by podle mě bylo, aby odškodnění bylo u všech stejné, jak u českého, tak i u polských horníků," řekl k tomu Babiš.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský krátce před tím ČTK řekl, že u českých horníků odškodnění vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240.000 korun. Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl mluvčí.

V době neštěstí pracovalo v dole 23 horníků. Většina byla ze zprostředkovatelské agentury Alpex, jejíž zástupci jsou podle Čelechovského i na místě neštěstí.

Zemřelým bylo od 25 do 53 let, OKD je v kontaktu s jejich rodinami a řeší kompenzace a odškodnění. Česku přicházejí kondolence z EU.

Wyrazy najgłębszego współczucia dla rodzin górników, którzy zginęli w tragicznej katastrofie w kopalni w Karwinie. Nasze myśli i serca są dziś z Wami.

— Donald Tusk (@donaldtusk) 21. prosince 2018

Mes pensées vont aux familles et aux proches des victimes de la tragédie qui est survenue dans une mine de charbon en Tchéquie. Je veux aussi rendre hommage à tous les mineurs, à leur courage et à leur dévouementhttps://t.co/Gv6PSwIC5R

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 21. prosince 2018

Saddened by the news about the death of Polish and Czech miners in an explosion in a coal mine. Our deepest condolences to the families and friends of those who lost their lives. Wish quick recovery to the injured. #Karvina

— Jüri Ratas (@ratasjuri) 21. prosince 2018

Po výbuchu metanu museli záchranáři podle velitele jejich čety uzavřít v dole několik kilometrů dlouhý úsek, aby zamezili šíření ohně a mohli ho uhasit. Na chlazení prostoru budou používat dusík a to potrvá několik týdnů, teprve poté bude možné vyprostit těla a dopravit je na povrch, řekl ČTK záchranář. Podle něj se četa, která v podzemí zasahovala ve čtvrtek, dostala až k mrtvým horníkům, takže je jasné, že výbuch nikdo nepřežil. Na místě ale byly podle záchranáře tak nebezpečné a riskantní podmínky, že nebylo možné těla vyprostit.

Na pomoc pozůstalým byla vyhlášena i veřejná sbírka, kterou zorganizoval poslanec Josef Hájek (ANO) a Spolek svatá Barbora, který pomáhá dlouhodobě hornickým sirotkům. Přispět lze na bankovní účet 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí.

"Vyjadřuji jménem ČBK upřímnou soustrast rodinám obětí výbuchu ve Stonavě a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a jejich blízké. Jsme připraveni poskytnout duchovní pomoc všem pozůstalým této tragédie, zvláště nyní před Vánocemi," uvedl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

"Zpráva o důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě nás hluboce zasáhla, o to více, že nastala v této předvánoční době. Vyjadřujeme svou upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech neštěstí a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a také rodiny, které neštěstí zasáhlo," uvedli ostravsko-opavští biskupové.

Martin David, pomocný biskup ostravsko-opavský, vzpomněl na oběti při dnešní ranní mši, ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz bude obětovat za zemřelé, všechny oběti a rodiny půlnoční mši 24. prosince v ostravské katedrále.

Témata:  Andrej Babiš odškodnění Karviná výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy