Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostravsko truchlí za mrtvé horníky. Oslavy Vánoc budou tiché

Ostrava
Ostrava
Foto: www.stodolni-ostrava.cz

Starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber (ANO) po čtvrteční tragédii v dole ČSM vyzval obyvatele obce, aby nadcházející sváteční dny trávili spíše tichým rozjímáním. V Ostravě dnes kvůli pietě zhasnou světelné dominanty a kraj hledá způsob, jak by mohl pomoci rodinám zesnulých horníků. Při výbuchu metanu zemřelo 13 horníků, z toho bylo 12 Poláků. Další tři zranění Poláci jsou v nemocnicích v Ostravě a Karviné, stav jedno z nich je kritický.

"Dal jsem výzvu naším občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů," řekl ČTK Feber. Obec určitě připraví i pietní akt. Hovořit o jeho konkrétní podobě je podle starosty ale ještě předčasné.

"Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku. Máme tady klub krojovaných horníků s více než stoletou tradicí, takže určitě připravíme nějaký pietní akt, abychom vyjádřili soucit s horníky a jejich rodinami," uvedl Feber. Podle něj lidem rozsah tragédie teprve začíná docházet. "Je to poměrně čerstvé. V obci je ticho. Nepamatuji si, že by se přímo ve Stonavě něco takového stalo," uvedl Feber.

Památku zesnulých horníků dnes uctí i v krajské Ostravě. "Světelné dominanty Ostravy, věž Nové radnice a Sýkorův most, dnes večer pohasnou k uctění památky tragicky zahynulých horníků při neštěstí ve Stonavě," uvedl Petr Havránek z ostravského magistrátu.

Moravskoslezský kraj nyní hledá způsob, jak by mohl finančně pomoci rodinám po zesnulých hornících. "Je to obrovské neštěstí. Exploze v Dole ČSM u nás úplně proměnila předvánoční atmosféru. Vyjadřuji hlubokou soustrast všem pozůstalým. Kromě slov útěchy mohu slíbit, že Moravskoslezský kraj najde způsob, jak pozůstalým nabídnout pomocnou ruku," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Témata:  Karviná Vánoce Moravskoslezský kraj Ostrava výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy