České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26.000 dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu. Do průzkumu se zapojili žáci čtvrtých až devátých tříd základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.
Kuřecí řízek si ke štědrovečerní večeři si dá 44,4 procenta dotázaných. Přibližně o 12 procent méně dětí uvedlo, že jí na Štědrý večer kapra. Zhruba každý desátý školák má nějakou jinou rybu. Necelých pět procent večeří vepřový řízek a kolem tří procent vinnou klobásu. Dohromady asi 5,6 procenta dětí bude mít zřejmě letos na Vánoce bezmasé jídlo či něco jiného.
Mezi regiony v zemi jsou velké rozdíly. Zatímco v Ústeckém kraji budou jíst na Štědrý večer kuřecí řízek zhruba dvě třetiny dětí, na Vysočině, v Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji je naopak nejobvyklejší tradiční český kapr. V jižních Čechách a na Vysočině ho k večeři dostane kolem poloviny dětí. Na jižní Moravě a ve Zlínském kraji budou mít kapra dvě pětiny školáků.
Ústecký kraj není výjimečný jen největším podílem dětí, které jí na Štědrý večer kuřecí řízek, ale i největším zastoupením těch, kteří dostávají na Vánoce vepřový řízek. Jejich podíl činí v tomto kraji přibližně sedm procent. Kapra má o Vánocích v Ústeckém kraji na talíři 12 procent dětí.
Kuřecí řízek dostává více než polovina školáků také v kraji Karlovarském (54,7 procenta), Plzeňském (53,9 procenta), Libereckém (52,7 procenta) a Královéhradeckém (50 procent).
Pro Královéhradecký a Liberecký kraj je o Vánocích typická vinná klobása stočená do spirály, která po smažení připomíná slunce, a tím i slunovrat. Na Štědrý den ji v těchto regionech večeří kolem 12 procent dětí. Kapra jich zde jí asi pětina a vepřový řízek kolem pěti procent. Vinnou klobásu večeří děti o Vánocích častěji než ve zbytku republiky ještě v kraji Ústeckém (7,2 procenta) a v některých částech Středočeského kraje.
V Praze jí kuřecí řízek 45,7 procenta dětí a kapra 29,9 procenta dětí. Asi 5,5 procenta školáků bude mít vepřový řízek a 1,5 procenta vinnou klobásu.
Související
22. listopadu 2024 11:07
19. listopadu 2024 21:08
16. listopadu 2024 11:24
13. listopadu 2024 14:39
11. listopadu 2024 18:21
8. listopadu 2024 18:36