Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé na půlnoční mši uctí památku horníků z Dolu ČSM

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Památku třinácti horníků, kteří ve čtvrtek zemřeli při výbuchu metanu a následném požáru v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, dnes večer uctí lidé na půlnočních mších ve Stonavě na Karvinsku i v Ostravě. Ve Stonavě bude dokonce oltář svaté Barbory, patronky horníků, střežit hlídka v hornických uniformách. ČTK to řekl stonavský farář Roland Manowski.

"Mše budou dvě. Dnes ve 21:00 a v úterý pak v 10:15. Je to proto, že ne každému vyhovuje večerní čas," řekl Manowski. Dodal, že půjde o vánoční mše. "Ale tato tragédie do Vánoc vstoupila. Proto to chci spojit," řekl.

O neštěstí 13 horníků a smutku jejich rodin bude proto mluvit ve svém kázání. Citovat bude i z kondolenčního dopisu, který farnosti zaslal katovický arcibiskup Wiktor Skworc. Ten promluvil i v neděli na mši v Katovicích.

"Náš region má silnou hornickou tradici. Proto nás neštěstí v dole na Karvinsku tak zasáhlo," řekl arcibiskup. Znovu se podle něj ukázalo, jak je práce v podzemí nebezpečná. "Povolání horníka je těžké. Když jede klecí dolů, nikdy neví, zda vyjede i nahoru," řekl. Podle něj je nutné podrobně prošetřit, co bylo příčinou této tragédie. "V duchu jsme s rodinami mrtvých horníků," doplnil.

Ke klidným oslavám Vánoc a konce roku vyzval obyvatele Stonavy starosta Ondřej Feber (ANO). "Dal jsem výzvu naším občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů," řekl ČTK Feber. Obec určitě připraví i pietní akt. Hovořit o jeho konkrétní podobě je podle starosty ale předčasné.

Tradiční půlnoční mše o Štědrém večeru v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě se bude také sloužit za oběti důlního neštěstí, uvedl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

"Zpráva o důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě nás hluboce zasáhla, o to více, že nastala v této předvánoční době. Vyjadřujeme svou upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech neštěstí a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a také rodiny, které neštěstí zasáhlo," uvedli biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup Martin David.

K pietě za horníky se už dříve připojila řada měst. V Karviné zrušilo sobotní a nedělní program vánočních trhů. V Bohumíně se zase neuskuteční dnešní Štědrovečerní ohňostroj. V Ostravě v v pátek zhasly světelné dominanty města - Věž nové radnice, Sýkorův most a Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice (DOV). V (hornickém muzeu) Landek Parku u správní budovy bývalého Dolu Anselm visí černý prapor a hornická vlajka na půl žerdi.

Témata:  výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku Vánoce náboženství OKD církev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy