reklama

„Opravdu Dominik Duka a česká biskupská konference učinili v úkolu „vnímat rozmanitost jako zdroj obohacení, nikoli jako nebezpečí“ svými hysterickými výlevy proti Istanbulské úmluvě a trapném umravňování „liberálních“ kněží (Petráček, Halík) pravý krok?“ ptá se na svém Twitteru psycholog a publicista Dalibor Špok.

Papež František v dnešním tradičním poselství Urbi et orbi (Městu a světu) zdůraznil důležitost soužití různých národů, kultur a náboženství. Lidi po celém světě rovněž vybídl, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, nikoli jako nebezpečí.

Špok ve svém tweetu poukazuje na při v rámci české katolické církve. Kněz Tomáš Halík se dostal do sporu s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou po zářijovém kázání kněze Petra Piťhy, který tehdy varoval před přijetím Istanbulské úmluvy slovy o přetrhání rodinných vazeb, zabavování dětí či nadřazeném postavení homosexuálů.

Halík se proti nim ohradil, Piťhův proslov prý vyvolal více paniky než naděje. Duka nakonec kněze a profesora Filozofické fakulty UK úředně napomenul. „Vidím, že naše pohledy na kulturu dialogu v církvi a výzvu papeže Františka, abychom se vyjadřovali svobodně a otevřeně, jsou odlišné,“ konstatoval už tehdy Halík.