reklama

Na rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb upozorňovala ve výroční zprávě za loňský rok Bezpečnostní informační služba (BIS), kterou poté Zeman kritizoval. Minulý týden varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Případ projednávala Bezpečnostní rada státu (BRS).

"Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit," konstatoval Zeman. Očekával, že se v rámci "špiónománie" objeví mandelinka bramborová. "Ale místo ní se objevily čínské mobily," odkázal Zeman na varování NÚKIB.

Situaci pak glosoval vyjádřením "nejmenovaného ústavního činitele" ze soukromé konverzace. "Miloši, ale Číňani tady opravdu provádějí technologickou špionáž. Oni se sem jezdí seznamovat s tím, proč naše vlaky jezdí tak pomalu, když jejich vlaky jezdí rychlostí 300 kilometrů v hodině," uvedl Zeman.

Zeman ocenil V4, hájí misi v Afghánistánu

"Dlouhodobě plně podporuji naše zahraniční mise v rámci boje proti mezinárodnímu islámskému terorismu, zejména pak v Afghánistánu," uvedl Zeman. V případě odchodu spojenců z Afghánistánu by tamní území nepochybně znovu ovládlo hnutí Tálibán. "Které již jednou vytvořilo z této země základnu k teroristickým útokům," uvedl Zeman.

Čeští vojáci byli letos v Afghánistánu terčem několika útoků. V srpnu zahynula trojice vojáků při útoku sebevražedného atentátníka, když hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Čtvrtou obětí se stal v říjnu český psovod, kterého zabil afghánský voják na základně Šindánd v provincii Herát. O několik dní dříve bylo po útoku vozidlem naloženým výbušninami zraněno pět Čechů, jeden z nich vážně.

V případě vítězství Tálibánu by se podle Zemana z Afghánistánu stalo centrum připravující teroristické útoky všude na světě. "V tomto smyslu v Afghánistánu chráníme i bezpečnost českých občanů a jednáme v souladu s naším národním zájmem," uvedl.

Zeman dodal, že si velice váží činnosti V4. "Té se podařilo téměř nemožné, dosáhnout toho, že už se v zásadě přestalo diskutovat o nesmyslné myšlence migračních kvót," uvedl. Možnost rozhodovat si o tom, koho chce země na svém území, je podle něj jedním ze základních projevů suverenity. "Blahopřeji proto V4 k úspěšné akci a věřím, že další budou následovat," dodal Zeman.