Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté mohou nově řešit přestupky i domluvou

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Policisté mají znovu právo řešit méně závažné přestupky pouze domluvou bez nutnosti je zaznamenávat. Umožnila to poslanecká novela, která dnešním dnem nabyla účinnosti. Možnost domluvy platí i pro přestupky v dopravě, kde dříve policisté pokuty jednotlivcům uložit museli.

V minulých letech mohli policisté vyřešit přestupek přímo na místě příkazem, a to buď pokutou, nebo napomenutím. Zavedla to reforma přestupkové legislativy účinná od léta 2016.

Ministerstvo vnitra sice v metodice připouštělo možnost řešit některé prohřešky neformálně, podle autorů novely ale trvaly pochyby, zda pro takový způsob existoval zákonný podklad.

Od letošní změny v zákoně, která v podstatě vrací postupy, jež platily před reformou, si předkladatelé slibují zejména snížení administrativy. Pokud totiž policisté ukládali napomenutí, využívali při tom nový formulář, což podle autorů novely vedlo k nárůstu administrativní zátěže. Novela proto napomenutí ruší a vedle pokuty zakotví právě domluvu.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy