reklama

"Za většinou těchto požárů stály dělobuchy, světlice a další pyrotechnické ´radůstky´, kterými si lidé zpříjemňují příchod nového roku," uvedla mluvčí. Průměrně hasiči vyjíždějí ke 47 požárům za den.

Za celý silvestrovský den hasiči evidují 71 požárů, zranili se při nich dva lidé. Víc než polovina z nich připadá na poslední čtyři hodiny roku, bylo jich 38, o 13 víc než o rok dřív.

Rušnější než v roce 2017 byl také začátek nového roku. Výjezdů k požárům během první hodiny po půlnoci přibylo na 70 z předešlých 52, ke druhé hodině ranní jich bylo 117 proti 99 o rok dřív. Do 03:00 počet požárů narostl na 125, loni jich touto dobou bylo 110.

"V případě novoročních požárů se nejčastěji jedná o požáry košů na odpadky, plastových kontejnerů, travních porostů a keřů. Od zábavní pyrotechniky dochází také k zapálení věcí na balkonech či odstavených automobilů na parkovištích," podotkla Zaoralová. Příčinou je většinou neopatrnost a zanedbání bezpečnostních předpisů při manipulaci se zábavní pyrotechnikou, doplnila.

Tradičně nejvíc silvestrovských požárů je ve velkých městech. V Praze hasiči vyjížděli ke 46 požárům, z toho 44 bylo způsobeno zábavní pyrotechnikou, což je zhruba o polovinu víc než o rok dřív. Většinou hořel odpad, keře, zbytky pyrotechniky a kontejnery. "Nárůst požárů především od zábavní pyrotechniky zaznamenalo i Brno," uvedla mluvčí. Na jižní Moravě na čtyřech místech hořely túje.