reklama

"Z Výstaviště odvezeno celkem deset pacientů do zdravotnických zařízení," sdělila Poštová ČTK v textové zprávě. Záchranáři je odvezli do Nemocnice Na Františku, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích a Nemocnice Na Bulovce. Na Výstavišti byli ošetřeni další čtyři lidé, kteří hospitalizaci odmítli.

Další dva lidé pak záchrannou službu kontaktovali v souvislosti s únikem z domova. "Jeden muž odvezen do Thomayerovy nemocnice," doplnila mluvčí. Na Výstavišti záchranáři kvůli počtu ošetřovaných osob aktivovali traumatologický plán, na místo přijel i speciální vůz Atego.

Policie byla na místo povolána před 23:00, zjišťovala zdroj oxidu uhelnatého. Nejpravděpodobnější příčinou zvýšeného výskytu plynu v hale byly výfukové plyny z rolby, která upravovala led po veřejném bruslení, řekl Daněk. S policií podle něj spolupracoval zástupce vedení haly. "My teď budeme zjišťovat na základě technické dokumentace, kterou ta rolba má, zdali procházela prohlídkami, nebo to byla technická závada," doplnil policejní mluvčí.

Na Výstaviště přijeli také hasiči. Měřili koncentrace oxidu uhelnatého v takzvané malé sportovní hale a prostory odvětrali. "Lidé si sami stěžovali, že je jim špatně," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zimní stadion na holešovickém Výstavišti je využíván pro sportovní i kulturní akce. V zimní sezoně nabízí možnost veřejného bruslení, tréninků ledního hokeje či krasobruslení.

Oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Je vysoce jedovatý, vzniká při nedokonalém spalováním dřeva, plynu, benzinu, uhlí či dalších látek. Otrava nastává po vdechnutí většího množství této látky. Prvními příznaky jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic.