Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 je deset let! Je však co slavit?

Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Komentář Petra Šulky – Jen málokterá strana v době svého vzniku vzbudila tolik nadějí jako TOP O9. V čele dva ostřílení politici, jasný konzervativní program a pravicová konkurence zpustošená skandály. Úspěch byl takřka automatický. O deset let později je vše jinak. Strana balancuje na hranici zvolení do parlamentu a mnozí ji nevěští světlou budoucnost. Dokonce byla vypovězena i ze svého hlavního stanu v Tyršově domě. Je čas bilancovat.

TOP 09 nemohla vzniknout v lepší dobu. V roce 2009 se ODS nevzpamatovala z předsednictví Mirka Topolánka a voliči od ní hromadně prchali a hledali alternativu. Tu nabídl bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a skupina bývalých lidovců, kteří ze své strany tu více tu méně dobrovolně odešli. Když se přidalo Hnutí Starostů a nezávislých pod vedením Petra Gazdíka a předsedou se stal populární Karel Schwarzenberg, který spíše sloužil Kalouskovi jako fíkový list při řízení partaje, úspěch byl zaručen.

V parlamentních volbách 2010 strana získala 16,70 % a 41 mandátů ve sněmovně. Ke své smůle zkušení lidovečtí političtí harcíři neodolal a vstoupili do vlády Petra Nečase. To byl začátek pádu TOPky. Nečasovu vládu od začátku provázela série skandálů, které pokud by v tu chvíli stále ještě čistá a neposkvrněná TOP 09 využila mohla se stát hegemonem pravice.

 Nestalo se a skandály se dotkly i ji. Kauza ministra kultury Jiří Bessera, který v majetkovém přiznání „zapomněl“ přiznat byt na Floridě by ještě strana možná přežila bez šrámů. Horší již byla kauza náměstka na ministerstvu práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky. Ve chvíli, kdy Miroslav Kalousek jako ministr financí škrtí platy policistům, učitelům nebo zdravotníkům a ministr práce Jaromír Drábek osekává jednu sociální dávku za druhou, aby se ušetřilo, je korupční skandál s přeplácením zakázek skutečně citlivý.

Z krize důvěry TOPce v roce 2013 nepomohla ani kandidatura předsedy Karla Schwarzenberga na prezidenta a v parlamentních volbách strana přišla o více než třetinu hlasů. 11,99 % hlasů a 26 poslanců z TOP 09 ve sněmovně udělala menší stranu, kterou nezviditelnil ani rétorický um místopředsedy Kalouska. Strana se navíc začala pravice a konzervativních pozic blížit k evropským liberálům. Navíc začal odliv osobností. Karel Schwarzenberg uznal, že na funkci předsedy nestačí a v roce 2015 se stal předsedou Miroslav Kalousek. V roce 2016 od spolupráce s Kalouskem vedenou partají odstoupili  Starostové.

Ve volbách do sněmovny 2017 nekandidovalo již mnoho starších konzervativních politiků jako byla Jitka Chalánková nebo František Laudát. Naopak strana vsadila na mladé tváře, které více tíhly k liberalismu jako je Markéta Pekarová Adamová, a především pak Dominik Feri. Jejich spojení s předsedou Kalouskem a ideovým odklonem na voliče právě nezapůsobila a vypadalo to, že se TOP 09 do parlamentu ani nedostane. Stranu zachránila Praha a preferenční hlasy pro Dominika Feriho.  5,3 % hlasů ve volbách a pouhých 7 poslaneckých mandátů poslalo stranu do kolen a Kalouska stálo předsednictví. 

Z výsledku voleb je TOP 09 fakticky dodnes v šoku. Novým předsedou se stal bývalý ministr spravedlnosti za ODS a europoslanec Jiří Pospíšil. Ten nyní sedí na dvou židlích. Sice je předsedou české politické strany, byl na kandidátce na pražský magistrát, ale z Bruselu se mu evidentně nechce. Každodenní práci předsedy místo Kalouska převzala místopředsedkyně Adamová Pekarová. Z konzervativních pozic se strana dále posouvá k evropským liberálům a přestává i podporovat lidi, kteří byli kdysi jejich tvářemi.

Nejviditelnějším příkladem je kandidatura Jitky Chalánkové do senátu. Tu odmítla její strana podpořit. Chalánková stranu opustila a do senátu se s přehledem dostala. Snad ještě horší než předseda v Bruselu, odchod známých tváří a ústup od konzervatismu je absence programu a chování některých jejich představitelů v čele s Miroslavem Kalouskem.

TOP 09 prakticky automaticky přebírá veškerou evropskou agendu svého předsedy a jedinou jejím domácím programem je Antibabiš, což ji ovšem u voličů moc nepomáhá. S originálním nápadem přišel Dominik Feri. Ten by rád prosadil „kulturní stravenky“. Každý občan by měl podle Feriho nárok na vstup na určitý počet kulturních události zdarma. Jistě zajímavý nápad, pokud by byl členem socialistů nebo Pirátů. U konzervativců však spíše hlasy usekne. 

Nejzajímavější je ovšem přerod Miroslava Kalouska. Kalousek byl vždy enfant terrible české politiky. Byl vynikající rétor, který měl vždy dostatek faktických argumentů a dokázal jimi protivníky zdolat.  Kalousek se ovšem po odstoupení z funkce předsedy stal spíše aktivistou než politikem. Politik, který se dříve vysmíval demonstracím odborářů, s tím že on je zvolený zástupce lidu a má ke své politice mandát, se najednou čím dál více objevuje na protivládních demonstracích. Nad jeho statusy na sociálních sítích vzývající morálku a vyzývající ke slušnosti nejeden pamětník chování pana exministra a expředsedy zvedne v podivu nad takovou transformací obočí.

Již nelze zakrýt, že TOP 09 je v hodnotové ba existenční krizi. Již mnoho předvolebních průzkumů partaj posílá mimo parlament. Před TOP 09 v dalších měsících bude stát mnoho těžkých rozhodnutí. Na české politické scéně je nepochybně poptávka a místo pro konzervativní politickou stranu. Bude ve straně ochota se vrátit na konzervativní pozice, které dlouhodobě opouštěla? Samozřejmě, že je takový obrat u TOPky možný. Otázka je zda jej známým tvářím TOPky, které jsou často už ve druhé nebo třetí straně, někdo uvěří.

Mnozí vidí spásu sloučením se Starosty, kteří samotní balancují na 5 % nutných pro vstup do sněmovny.   Podobné koalice však skrývají v sobě jeden problém. Voliči Starostů nemusí být ochotni některé politiky TOPky volit a naopak. Spása se může změnit v definitivní konec obou stran. Jak je vidět budoucnost TOP 09 je nejistá a s krátícím se časem do dalších voleb se šance na udržení si pozic krátí. Zda se skutečně podaří stranu spasit a zda letos TOP 09 neslaví poslední kulaté výročí, ukáže teprve budoucnost.  

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek Karel Schwarzenberg Dominik Feri Petr Gazdík Mirek Topolánek ODS

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy