Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti tepou Zemana: Bojuje za Huawei proti bezpečnostním institucím své země

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Český prezident Miloš Zeman bojuje proti bezpečnostním institucím vlastního státu v pořadu na televizi, kterou financuje čínská společnost. Tak hodnotí Zemanovo vyjádření k varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky čínských firem Huawei a ZTE sinologové z portálu Sinopsis.cz. Podle nich je ironické, že Zeman hájí Huawei v momentě, kdy polská tajná služba kvůli špionáži zatkla pracovníka firmy Huawei.

"Zeman bojuje za Huawei proti bezpečnostním institucím českého státu v pořadu na TV Barradov. Médiu financovaném čínskou společností CEFC, jejíž předseda je dosud Zemanovým poradcem. CEFC byla v listopadu u amerického soudu usvědčena z rozsáhlé mezinárodní korupce," napsal ČTK ředitel projektu Sinopsis Martin Hála.

Zeman jmenoval šéfa CEFC Jie Ťien-minga svým čestným poradcem a nevzdal se ho, přestože jméno Jieho figuruje v rozsáhlém korupčním procesu vyšetřovaném v Číně.

BIS a NÚKIB se chystají upřesnit varování před čínskými digitálními technologiemi o varování před analogovým soudruhem prezidentem zemanem. #Huawei

— ČÚTI (@CUTlzpravy) 11. ledna 2019

"K dovršení vší ironie hájí Zeman Huawei právě ve chvíli, kdy byl v Polsku zatčen šéf prodeje její místní odbočky pro špionáž," doplnil Hála. Polská civilní kontrarozvědka (ABW) v úterý zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal.

Armáda je bojeschopná, tajné služby efektivní, jenom ten vrchní velitel přeběhl k nepříteli.

— Daniel Kroupa (@kroupa89) 10. ledna 2019

NÚKIB před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Před čínskými špiony v ČR varovala nedávno ve své výroční zprávě za rok 2017 kontrarozvědná Bezpečnostní a informační služba (BIS). Prezident Zeman následně její závěry zpochybnil a tento čtvrtek v televizi Barrandov obvinil ředitele NÚKIB i ředitele BIS, že ohrozili pozici a ekonomické zájmy Česka v Číně.

Sinopsis.cz je projekt Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia.

Témata:  Miloš Zeman Huawei prezident ČR Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy