Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek napadl Petříčka. Ten si to nedal líbit a bryskně odpověděl

Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Miroslav Kalousek, šéf poslanců TOP 09
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vládnoucí pražská koalice by chtěla změnit smlouvu o partnerství s Pekingem - konkrétně se jí nelíbí část o politice jedné Číny. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se ovšem nechal slyšet, že vláda by se od takové úpravy distancovala. A tím pořádně naštval Miroslava Kalouska (TOP 09).

Vedení Prahy chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. Shodli se na tom zástupci pražské koalice složené z Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) serveru Deník N řekl, že pokud dojde ke změně smlouvy, vláda se od takového kroku distancuje. „Politiku jedné Číny zastává Česká republika kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s oficiální politikou EU a USA," připomněl ministr.

Dodal však, že smlouva byla uzavřena mezi Prahou a Pekingem, ne mezi státy, a proto do ní jeho rezort nemůže zasahovat a má pouze konzultativní roli.

Petříčkova slova se nelíbí předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Servilní a ponížená smlouva Prahy s Pekingem nebyla s vládou konzultována, municipální vztahy nejsou v kompetenci vlády. Tu ohavnost prosadili zastupitelé za ANO, ČSSD a ODS. Vláda to nekomentovala. Není tedy důvod (kromě podělanosti), aby komentovala případné změny,“ vzkázal Petříčkovi.

Jenže ministr zahraničí si to nenechal jen tak líbit. „Nechápu kritiku @kalousekm. Smlouva mezi Prahou a Pekingem je záležitost našeho hlavního města. Pouze jsem připomněl, že politiku jedné Číny zastává ČR kontinuálně od sametové revoluce, plně v souladu s politikou EU a USA,“ zopakoval svá slova Petříček na twitteru.

Neodpustil si ani drobné rýpnutí. „Tuto politiku zastávala i vláda, které byl členem M. Kalousek,“ uvedl s odkazem na to, že Kalousek byl v letech 2010–2013 ministrem financí ve vládě Petra Nečase.

Témata:  Miroslav Kalousek Čína Praha Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy