reklama

"Setkání pana prezidenta s panem premiérem je naplánováno na pondělí 28. ledna v 19:30 v Lánech," napsal Ovčáček v textové zprávě.

Zeman minulý týden v televizi Barrandov uvedl, že předpokládá, že bude tento týden jednat s Babišem o situaci kolem Huawei. Premiér je ale tento týden pracovně vytížen, dnes jedná vláda i tripartita, v úterý začíná týdenní jednání Sněmovny a ve čtvrtek a v pátek se bude Babiš účastnit světového ekonomického fóra v Davosu.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval NÚKIB před Vánocemi. Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman kvůli vyjádření úřadu varoval před odvetou Číny, mluvil o možných hospodářských problémech pro společnosti Škoda Auto a PPF na čínském trhu.

Prezident také uvedl, že Peking kvůli kauze zrušil plánované česko-čínské konzultace na úrovni ministerstev zahraničí, podle české diplomacie ale byly konzultace pouze přesunuty z ledna na druhou polovinu února. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v neděli v České televizi uvedl, že podle jeho informací to bylo kvůli časové kolizi na čínské straně.